ERDON Helyi hírek

2012.10.03. 14:33

Orosz zeneszerzők művei a csütörtöki koncerten

Nagyvárad - Az orosz zeneirodalom három kimagasló alkotójának műveiből kínál válogatást a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki hangversenye. A szerdai sajtótájékoztatón a vendégművészek kaptak szót.

Nagyvárad - Az orosz zeneirodalom három kimagasló alkotójának műveiből kínál válogatást a Nagyváradi Filharmónia csütörtöki hangversenye. A szerdai sajtótájékoztatón a vendégművészek kaptak szót.

 

Daniel Podlovski hegedűművész elmondta: az örmény származású Aram Hacsaturján Hegedűversenyének egyes technikai és kifejezésbeli hibái nehéz feladat elé állítják a szólistát, s a zene szép, keleties hatásai az orosz lélek titkaiba avatják a hallgatót. A koncert Muszorgszkij Hovanscsina című operájának előjátékával kezdődik, melyről Emil Siegbert Maxim karmester mondta el: a szláv lélekre jellemző kettőssőget ábrázolja, az erőt és ezzel egyidejűleg a gyengédséget és érzelmességet. Muszorgszkij egyébként az Orosz ötök zeneszerzőcsoportjának képviselője, akit a huszadik századi zene előfutáraként is számon tartanak, s egyebek mellett nonkonformizmusáról, életigenléséről is ismert.

Jeles meghívottak

A harmadik zenemű Alexandr Borogyin h-moll szimfóniája. A szerző szintén az Orosz ötök egyik illusztris képviselője, aki nemcsak zeneszerzőként, hanem orvosként és kémikusként is jeleskedett.

Amint a Nagyváradi Filharmónia honlapján (www.oradeaphilharmony.com) magyarul is olvasható, A jászvásári származású Podlovski mester kitűnő ismerője az orosz-szovjet iskolának is, hiszen a Moszkvai Konzervatóriumban is folytatta tanulmányait és már fiatalon jelentős díjakat hódított el az orosz fővárosból, egyebek mellett a híres Csajkoszkij-versenyről is, de pályakezdését az Egyesült Államokban a szakma olyan óriásai is támogatták és egyengették, mint Isaac Stern (Juilliard School-ösztöndíj, New York) vagy Itzhak Perlman (Detroit). A másik vendégművész pedig, Emil Siegbert Maxim számos jelentős díjjal is elismert pályafutása három fontos hazai zenei központban bontakozott ki: szülővárosában, Kolozsvárott, ahol a Román Nemzeti Opera karmestere volt és a Zeneakadémia tanára, később Bukarestben a Ion Dacian Operettszínház dirigenseként, majd az olténiai Craiova városában, ahol pedig korábban az Elena Teodorini Zenés Színház karmestere, majd 2009-től az Olténia Filharmónia dirigense lett.

Növekvő érdeklődés

A szerdai sajtótájékoztatón Podlovski elmondta: örvendetes, hogy például Bukarestben is gyakorivá kezdenek válni a teltházas komolyzenei előadások. Másrész érezhető a manelék romboló hatása, illetve az, hogy a komolyzenei pálya kevés anyagi hasznot hoz, főleg az egyéb, népszerűbb műfajok művelőinek jövedelméhez képest. Amint Emil Siegbert Maxim kifejtette, a tematikus komolyzenei fesztiválok azok, amelyekkel szélesebb rétegeket lehet a filharmóniába vonzani. Tódor Albert, a Nagyváradi Filharmónia igazgatója elmondta: nagy öröm számára, hogy a filharmónia legutóbbi koncertjeire többen látogattak el, mint máskor. Azt is megemlítette, hogy a filharmónia együttműködési egyezményt kötött a Bihar megyei tanfelügyelőséggel a leckekoncerteket illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!