ERDON Helyi hírek

2015.05.20. 13:57

Operaelőadás a filharmóniában

Két egymást követő napon, csütörtökön és pénteken 19 órától tűzte műsorra a Nagyváradi Állami Filharmónia Verdi Rigoletto operáját. A kolozsvári és kisinyovi művészek sajtótájékoztatót tartottak.

Két egymást követő napon, csütörtökön és pénteken 19 órától tűzte műsorra a Nagyváradi Állami Filharmónia Verdi Rigoletto operáját. A kolozsvári és kisinyovi művészek sajtótájékoztatót tartottak.

Jankó Zsolt karmester, a nagyváradi filharmónia, valamint a Kolozsvári Magyar Opera állandó munkatársa elmondta: nagy öröm számára, hogy nagyszerű szólistákkal mutathatják be Váradon az operát, a főszereplő, a kisinyovi Oleg Ionese számára mindig „az örök Rigoletto” marad, de a Kolozsvári Magyar Opera művészeivel - Pataki Adorjánnal, aki a mantuai herceg szerepét játssza majd el, Veress Orsolyával (Maddalena), valamint Köpeczi Sándorral (Sparafucile) - is nagyon jó az együttműködés, akárcsak a szintén kolozsvári Diana Ţugui operaénekesnővel, akit Gilda szerepében láthat a közönség. Ő egyébként az utolsó pillanatban „ugrott be”, ugyanis a fellépést eredetileg elvállaló énekesnő megbetegedett, tudtuk meg Tódor Alberttől, a filharmónia igazgatójától.

Nehéz, de szép

Az előadás főszereplői ugyan jól ismerik egymást, de ebben a felállásban még nem léptek fel, a karmester számára pedig picit szokatlan, hogy a háttérben vezényli a zenekart, az énekesek pedig háttal lesznek neki, mondták el a tegnapi sajtótájékoztatón.

Amint Diana Ţugui kifejtette, érdekes kihívás az előadás azért is, mert mivel nincs rendező, szabadak abban, hogy improvizáljanak és saját ötleteiket megvalósítsák. Első alkalommal van Nagyváradon, kellemes meglepetés számára a zenekar és a meleg fogadtatás is.

Nagyon jó a csapat, jegyezte meg Pataki Adorján, a tenor szerepe csodás, tele van „slágerekkel”, de egyúttal nehéz is.

A kérdésre, hogy miért tűzték műsorra kétszer ugyanazt az előadást, Tódor Albert elmondta: azért döntöttek így, mert a tapasztalat az, hogy az opera előadásra azok is eljönnek, akik egyébként a komolyzene iránt nem érdeklődnek, s általában ilyenkor helyszűke szokott kialakulni.

Amint Jankó Zsolt elmondta, tavaly a Traviatát mutatták be Nagyváradon nagy sikerrel, s akárcsak az, a Rigoletto is egy olyan mű, melyet érdemes megismerni. Tele van drámaisággal és sokak szerint Verdi legsikerültebb alkotása, tette hozzá.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!