ERDON Helyi hírek

2010.02.17. 10:07

Olvad a családi kassza a januári fűtésszámlától

<p>Nagyvárad - A januári fűtésszámla Nagyváradon mintegy 58 százalékkal lesz magasabb az azt megelőző havinál.</p>

A Nagyváradi Helyi Tanács januári ülésén több mint tíz százalékkal emelte a lakosságnak nyújtott fűtési energia díjszabását, de a januári fűtésszámla mégsem csak ennyivel, hanem átlagban mintegy 58 százaléknyival lesz magasabb a tavaly decemberinél. Ezt a kalkulust Szabó István a Nagyváradi Hőerőmű (CET) fűtési részlegének igazgatója végezte el, aki  elmondta azt is, hogy az árnövekedésnek a megemelt díjszabás mellett további két komponense van.

Az egyik az, hogy a decemberi fűtésszámlát a karácsonyi időszak előtt számlázták le, aminek következményeként a januári számlában december hónap utolsó tíz napja is bennefoglaltatik, vagyis januári számlázási időszak mintegy 25 százaléknyival hosszabb a tavaly decemberinél. Szabó István felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a decemberi napokra a régi díjszabás szerint számláztak, és a megemelt tarifát csak január 1-től kezdődően alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy a januári számlában 25 napot az új, tíz napot pedig a régi díjszabással számolnak ki.

A nagyobb fűtésszámla harmadik komponense az, hogy az igazgató elmondása szerint december valamivel melegebb hónap volt januárnál. Szabó számításai szerint a valamivel melegebb december hónaphoz képest januárban a váradiak mintegy 23 százaléknyival több fűtési energiát fogyasztottak el. Egyébként a napokban már érkeznek is a fűtésszámlák. Érdeklődésünkre válaszolva több lakótól megtudtuk, hogy például egy kétszobás, három személy által lakott tömbházlakás januári fűtészszámlája 200 lej volt, míg egy háromszobás, öt személy által lakott lakás után mintegy 247 lejt kell fizetni az említett 35 napra.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!