ERDON Helyi hírek

2009.08.18. 17:15

Nyári foglalkozások a szatmárnémeti Művészeti Iskolában

<p>Szatmárnémeti – Nagy népszerűségnek örvend a Művészeti Iskola által első alkalommal szervezett nyári foglalkozás, mely keretében a gyermekek nemcsak gyakorolhatnak, hanem próbára tehetik tehetségüket.</p>

A szatmárnémeti Művészeti Iskolában augusztus 3–án kezdődtek a nyári foglalkozások. A gyermekek különböző művészeti szakokon (zongora, gitár, művészi torna, képzőművészet, könnyűzene) próbálhatják ki magukat vagy éppen gyakortolhatnak. A foglalkozások szeptember 13–ig tartanak. Kérdésünkre Mircea Deac az iskola igazgatója elmondta, a nyári programra nemcsak az iskola tanulói közül jelentkeztek, hanem olyanok is, akik még nem vettek részt hasonló iskolán kívüli tevékenységen, és a visszajelzések alapján lesznek, akik ősszel beiratkoznak valamelyik szakra. Az „új” gyermekek számára a program egy bevezető is a kővetkező tanévre, ezalatt a pár hét alatt betekinést nyernek a hangszer és énektanulásba, a művészi torna, a képzőművészet rejtelmeibe.
Népszerű
A nyári programra eddig összesen 42 diák jár — ám bővülhet a diáklétszám —, akik körében főként a zenei ág a népszerűbb: 8 diák zongora, 14 gitár, 8 művészi torna, 4 képzőművészet, 8 könnyűzene körön vesz részt. A foglalkozásokat többnyire kedden és csütörtökön tartják. Vannak olyan órák, melyek egyéniek, úgy mint a zongora és a könnyűzene, de a nyári program egyik céja, hogy az együtt muzsikálásra is neveljék a gyerekeket, például négykezeseket, duetteket, zongora kíséretben hegedű darabokat tanulnak a diákok, valamint csoportos foglalkozáson ritmikai játékokat sajátíthatnak el. „Az eddigi tapasztalatok alapján a diákok szívesen jönnek az órákra, ez talán annak is köszönhető, hogy igyekszünk alkalmazkodni a gyerekek, fiatalok igényeihez, hogy mihamarabb sikerélményük legyen abban a művészeti ágazatban, amit választottak” — magyarázta az iskola igazgatója. Megemlítette, az első alkalommal rendezett nyári tevékenységnek a tervek szerint folytatása is lenne, ám jövőre tábort szeretne szervezni a gyermekek számára. A nyári foglalkozást egy előadással szeretnék zárni, ahol mindenki megmutathatja mit sikerült megtanulnia ezalatt a pár hét alatt, az előadás egyben a 2009/2010–es tanév megnyitója is lesz. Deac elmondta, amennyiben az iskola elegendő támogatásban részesül, tervezik operatőri szak indítását a közelgő tanévben, valamint külső tagozatot is indítanának Tasnádon (hegedű és népzene szakon), valamint Avasfelsőfaluban (könnyű– és klasszikus zene szakon).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!