ERDON Helyi hírek

2015.09.01. 13:56

Nagyszalonta megvásárolta a Róth-házat

Jelentős fegyvertényt mondhat magáénak Szalonta önkormányzata miután kedden megvásárolta a városképhez tartozó műemléképületet, a Róth Ármin házat, amely egykoron dísze volt a főtérnek.

Jelentős fegyvertényt mondhat magáénak Szalonta önkormányzata miután kedden megvásárolta a városképhez tartozó műemléképületet, a Róth Ármin házat, amely egykoron dísze volt a főtérnek.

Több mint száz éves az a nagyszalontai szecessziós épület, amely egykoron a hajdúváros főterének keleti részét díszítette. Ez már múlt idő, hisz a kilencvenes évek elején magánkézbe került létesítmény állaga egyre csak romlott. A valamikori Róth Ármin-kereskedőház évről évre rosszabb állapotba került, és már jó ideje semmilyen tevékenység nem zajlott benne. A hézagos jogalkotás, a hiányos törvények miatt az önkormányzat kezében csak a sorozatos felszólítás lehetősége maradt, mely a cégtulajdonos igazgatót egyáltalán nem hatotta meg. A helyhatóság hiába kérte a Kulturális Minisztérium segítségét mondván, hogy a Róth-ház B kategóriás műemlék besorolással rendelkezik, az illetékesek kénytelenek voltak elismerni, hogy a romániai jogszabályok olyan csapnivalóak, hogy lehetetlenség érvényt szerezni a józan észnek.

Aláírásgyűjtés

A nagyszalontai városvezetés tehát egyedül maradt a problémával. A gondok tovább tornyosultak, amikor tavaly május elején az épület tetőszerkezete beszakadt, melyet nagyon szomorúan vettek tudomásul a város lakói. Az RMDSZ ekkor jelentette be, hogy városi aláírásgyűjtést szervez a Róth-ház megmentése érdekében. Rövid időn belül 2200 ember adta a nevét a kezdeményezéshez, amely a helyi tanács asztalán jogerőre emelkedett. Ez azt jelentette, hogy a képviselő-testület tavaly nyáron elhatározta, hogy ajánlatot tesz a tulajdonsnak, hogy megvásárolja az éplületet. Az akkori megbeszélések krónológiájához tartozik, hogy szóba került a ház jogi úton történő kisajátítása is. Ez az út a tulajdonos akarata nélkül történik, ám az bírósági úton megtámadható, és több évre leállíthatja a folyamatot, főleg, hogy a Dorel Ungur ismert nagyválalkozó nevéhez köthető ingatlan nagyon jó fekvésű, stratégiailag fontos helyen van.

A helyi tanács egy értékbecslő révén megállapította a ház valós árát, mert a jogszabályi procedúra azt írja elő. Az önkormányzat csak ezt, a szakember által megállapított összeget fizetheti ki az épületért. Ekkor egy hosszú türelmi tárgyalássorozat vette kezdetét, melynek első fázisában Dorel Ungur a dupláját akarta kérni az épületért. A Polgármesteri Hivatal azonban kitartása gyümölcsöt hozott, hisz a múlt héten a tulajdonos beadta a derekát, és elfogadta a helyhatóság által felajánlott árat. Ennek értelmében 57 ezer eurónak megfelelő lejért került át Nagyszalonta tulajdonába az épület. A szakemberek szerint ez egy nagyon jó piaci ár, ha figyelembe vesszük a telek elhelyezkedését, annál is inkább, mivel a tulajdonos még a közjegyző előtt történő szerződés aláírás előtti napon is visszakozni akart, mert kapott egy 30 százalékkal nagyobb árajánlatot az épületre, de erre már nem volt módja! Kedden a képviselő-testület megbízásából Török László polgármester aláírta az adásvételi dokumentumot, melynek révén Nagyszalonta város tulajdonába kerül a Róth-ház.

Szatmári Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!