ERDON Helyi hírek

2008.03.26. 12:59

Mozgáskotta-bemutató Érkörtvélyesen

<p>Bihar megye – A gyerekközpontú pedagógia egyik új és forradalminak nevezhető nevelési eszközét mutatták be a napokban Érkörtvélyesen (majd Szalontán) óvónőknek: a mozgáskottát.</p>

Az elmúlt héten több „hullámban” is pedagógiai köröket tartottak megyeszerte. Ezek egyikének Érkörtvélyes adott otthont március 19-én, amikor a Székelyhídhoz és Érmihályfalvához tartozó körzetek mintegy 80 óvónője találkozott egymással tapasztalatcserére, melyen jelen volt Ákos Zoltán főtanfelügyelő helyettes, és Pető Csilla tanfelügyelő is, tudtuk meg Vincze Mártától, a házigazda igazgatónőtől. A találkozó fénypontja az úgynevezett mozgáskotta bemutatása volt.

Mi az a mozgáskotta?

“A Soros Alapítvány segítségével kifejlesztett Mozgáskotta módszer - a gyermekközpontú módszertani  kutatások legújabb eredményeként - egy olyan tervszerű és hatékony eszközt kínál a pedagógusoknak, amely a kisgyermekkor testi és pszichológiai sajátosságaihoz alkalmazkodva, játékos módon fejleszti a gyermekek testi és értelmi képességeit, amely  akár a csoportszobák átrendezésével is alkalmas arra, hogy a mozgás és a sport a nevelés egészébe  helyezve, a mindennapok meghatározó élményévé váljon. A Mozgáskotta módszer - átlépve a hagyományos sportági mozgásoktatás korlátain - nem csupán a mozgások térbeli és időbeli szerkezetére, a teljesítményre koncentrál. Ebben a programban a foglalkozások miliője és a mozgásos tevékenységet megvalósító személyiség komplex fejlesztése ugyanolyan hangsúllyal szerepel mint maga a konkrét mozgásteljesítmény. Az igazi érték nem is az eszközökben, hanem az általuk a pedagógusok kezébe adott  rendszerszemléletű  kombinációs lehetőségekben rejlik.” (www.mozgaskotta.hu)

Önzetlen ajándék

A körtvélyesiek a szerepi (Magyarország) testvériskolától kapták ajándékba a rendkívül hasznos eszközt. Érdekesség, hogy az ajándékozóknak maguknak sincs az meg, így Galiné Oláh Erzsébet igazgatónő vezetésével egy hétfős delegáció érkezett Szerepről is, tapasztalatszerzési céllal. A résztvevők  mindegyike nagyon hasznosnak találta a bemutatót, azt fontolgatva, hogyan lehetne hozzájutni. Az Érkörtvélyesen dolgozó Erdős Nóra óvónő az említett találkozó másnapján Szalontán mutatta be az eszközt, és annak használati módját, mondta Vincze Márta.

 

Rencz Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!