ERDON Helyi hírek

2013.09.11. 13:09

Minden napra egy hangverseny

Első alkalommal szervezi meg a Nagyváradi Állami Filharmónia Az Ősz Szimfóniái elnevezésű egyhetes hangversenysorozatot. Főleg ennek részleteiről számoltak be a szerdai sajtótájékoztatón.

Első alkalommal szervezi meg a Nagyváradi Állami Filharmónia Az Ősz Szimfóniái elnevezésű egyhetes hangversenysorozatot. Főleg ennek részleteiről számoltak be a szerdai sajtótájékoztatón.

Tódor Albert igazgató és Foica László művészeti igazgató elmondta: a szeptember 16 és 22 között zajló zenei hét során ünneplik a Nagyváradon elhangzott első filharmóniai koncert 125 éves évfordulóját. A rendezvénysorozattal egyúttal szeretnék változatosabbá tenni az ebben az időszakban zajló nagyváradi kulturális programokat, mint a Rövid Dráma Hete, vagy a Nagyváradi Ősz. Egyébként az idén ez utóbbiban is részt vállal programjaival a filharmónia. A hétfőtől vasárnapig tartó koncertsorozat programját igyekezték minél változatosabbá tenni és egyúttal, amint Tódor Albert hozzátette, szeretnék, ha a hangversenysorozat hagyománnyá épülne.

Mint megtudtuk, az első, szeptember 16-i, hétfői koncert elején Marcu Ágnes dékán tart rövid előadást a klasszikus zene nagyváradi történetéről. Az első napon egyébként az Intermezzo vonósnégyes lép fel és B. Smetana e-moll vonósnégyesét, majd Kodály Zoltán II. Vonósnégyes, op. 10 című művét adják elő.

Megtiszteltetés

A sajtótájékoztatón jelen volt Florin Avram hegedűművész, a hét éve alakult Intermezzo vonósnégyes tagja, aki elmondta: megtiszteltetés számukra a meghívás, épp ezért már régóta készülnek az előadásra, hogy be tudják bizonyítani, tényleg ott a helyük. Mind a négyen nagyon szeretik a kamarazenét és szeretnek együtt játszani. Két teljesen különböző művet mutatnak be. A Smetana mű önéletrajzi jellegű, az élet számbavétele, fiatal kortól az öregségig. Kodály műve pedig rendkívül élettel teli, ezt egyébként Nagyváradon ezidáig még nem mutatták be.

Kedden az ismert, oszakai Harmonius Chamber Orchestra lép fel, egy tizenöt tagból álló kamarazenekar, mely részt vesz a Bukarestben zajló George Enescu Nemzetközi Fesztiválon, majd Nagyváradon tart előadást. A Ciprian Marinescu koncertmester által vezényelt hangversenyen Mozart, Vivaldi, Koichi Ariyama, Bach, Azarashvili és Enescu művek hangzanak el. Első alkalommal járnak Romániában, eljövetelük nagy megtiszteltetés a filharmónia számára, hangzott el. Szerdán a filharmónia kórusa lép fel Lászlóffy Zsolt vezényletével, zongorán Radó Judit, ütőhangszereken pedig Bulzan Marius közreműködik. Operarészletek, illetve goszpel zeneszámok hangzanak majd el.

Program

A csütörtöki koncert a filharmónia tulajdonképpeni évadnyitója. A filharmónia szimfonikus zenekara lép fel, Romeo Rîmbu vezényletével, s Zalai Antal hegedűművész közreműködésével. A hegedűművész egyébként az Enescu verseny 2011 évi díjazottja, tudtuk meg, magával a hangversennyel pedig a filharmónia első alkalommal vesz részt a George Enescu nemzetközi verseny „más városokban tartott hangversenyek” szekciójában. A koncerten Brahms és Enescu művek hangzanak majd el. Pénteken a Transylvanian Saxophone Quartet lép fel, egy egyedülálló együttes, mely nagyváradi filharmóniák első-klarinétművészeiből alakult. Singelee, Haendel, Scarlatti, Purcell, Könczei, Francais, Rivier, Escaich, Piazzolla műveket adnak majd elő. Szeptember 21-én, szombaton a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai lépnek fel, elhangzik az Ariston kórus á capella koncertje, egy vokál-insztrumentális koncert, továbbá egy kamarazenei koncert.

Vasárnap a debreceni Kodály filharmónia tart előadást, vezényel Somogyi-Tóth Dániel, és Rossini, Schubert, valamint Beethoven műveket mutatnak be.

Egyéb részletek

Ami pedig az árakat illeti: az évadnyitó hangversenyre, valamint a debreceni filharmónia koncertjére a jegyek ugyanannyiba kerülnek, mint általában a filharmónia hangversenyei, a többi koncertre pedig – kivéve a líceum diákjainak fellépését, melyen ingyenes a részvétel – 10, illetve 15 lejbe kerül a részvétel, a helytől függően. Mint elhangzott, a hangversenysorozatot a Megyei Tanács támogatásával, minimális költségekből sikerült megszervezniük.

Tódor Albert a hamarosan kezdődő évadról is szólt. Mint elhangzott, a szeptember 26-án, valamint október 3-án és 10-én tartott koncerteket a Nagyváradi Ősz keretein belül szervezik meg, ezek közül a harmadik az Acél Ervin tiszteletére szervezett emlékkoncert. Erre az évadra is változatos programot kínálnak, és jeles művészeket hívnak meg, például Tomoe Kawabata zonogoraművészt, Nicolas Köeckert hegedűművészt, Mocsári Károly zongoraművészt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!