ERDON Helyi hírek

2010.07.02. 17:28

Még pótolható a zöldségeskertünk

<p>Szatmár megye - Azokban a zöldségeskertekben, ahol erre lehetőség van, július közepéig még vethetünk olyan magokat, amelyek őszig jó termést hozhatnak.</p>

Szatmár megye szinte minden régiójában hatalmas pusztítást okoztak a nagy mennyiségű csapadék miatt kialakult belvizek, amelyek a nagyobb kiterjedésű mezőgazdasági területeken kívül a zöldségeskerteket sem kímélték. Sok helyen szinte minden zöldségfajta kipusztult. „Mivel az előttünk álló napokra a meteorológusok szárazabb, csapadékmentes időjárást jósolnak, így reménység szerint adott lesz a lehetőség arra, hogy július közepéig olyan vetőmagokat ültessünk a zöldségeskertekbe, amelyek őszig jó minőségű termést hozhatnak” - mondta bizakodva Kompasz Erzsébet kertészmérnök, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Agrárkamara szakmai tanácsadója.

Rövid tenyészidejűeket

A szakértő kifejtette, hogy azokban a zöldségeskertekben, ahol erre lehetőség van, rövid tenyészidejű zöldségmagokat kell elvetni. „Ilyenek például a sárgarépa, a cékla, az uborka, a zöldpaszuly és a fekete retek is” - sorolta a tanácsadó hozzátéve, hogy ezeket a háztáji növényeket nagy gondossággal kell figyelni az előttünk álló hetekben. „Ha száraz időben vetjük el a zöldségmagokat, akkor mindenképpen addig kell napi rendszerességgel öntözni, amíg a növények ki nem bújnak a földből, hiszen ezeket a magvakat csupán 2-3 centiméter mélységbe kell a földbe tenni, amelyek ilyen nagy melegben hamar kiszáradnak" – magyarázta. Mint elmondta, öntözni csak kora reggel vagy késő este lehet, mert a napközbeni öntözéssel nagyobb kárt okozhatunk, mint hasznot. „Ami még nagyon fontos, hogy minden esőzés után megelőző permetezést kell végeznünk a zöldséges kertjeinkben. Ezt a permetezést csak kontakt szerek használatával ajánlatos végezni, mivel ezek nem szívódnak be a növénybe” - figyelmeztetett Kompasz Erzsébet, aki azt is elmondta, hogy ha már valamilyen betegséget kapott a növény, akkor mindenképpen szisztémikus szerekkkel kell permetezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!