ERDON Helyi hírek

2008.09.26. 13:22

Megnyílt a VII. Európai Fotófesztivál Nagyváradon

<p>Nagyvárad - Pénteken Nagyvárad Polgármesteri Hivatalának nagytermében nyitották meg a három napig tartó VII. Európai Fotófesztivált. Nyolc ország fotóművészei képviseltették magukat a megnyitón.</p>

A 9 órától kezdődő fesztiválnyitón japán és dél-koreai vendégek is voltak. A Nyitóünnepség Haydn művel kezdődött, amit egy kortárs szerb zeneszerző, Kovacsovics humoros keringője és Dan Voiculescunak a Kajáni Kódexből vett szviftje követett Thurzó Sándor József, Tokaji Ágnes, Costin Éva és dr. Marcu Ágnes (Varadinum vonósnégyes) előadásában. Stefan Tóth a Nufarul fotóklub elnöke,  FIAP tag, mint fesztiválelnök és szervező rövid nyitóbeszédet mondott, melyből megtudtuk, hogy az idei fesztivál keretében megtartott szimpóziumon megvizsgálják, hogy merre tart a fotóművészet manapság. Megköszönte a  jelen lévő Bíró Rozália alpolgármeternek , a fesztivál igazgatójának a támogatást és ismertette a programot. A rendezvány három napja alatt 7 kiállítás nyilik művészi fotókból Nagyváradon, különböző helyiségekben. Szombaton 12 órától közös kiállíítást nyitnaka  művekből, vasárnap pedig az Élesdi Polgármesteri Hivatal épületében nyilik fotótárlat.

Bíró Rozália alpolgármester is üdvözölte a vendégeket. Elmondta, hogy Nagyvárad a múltban is kultúrális központ volt, ma is az, s ez többek között Tóth Istvánnak is köszönhető. Utána ajándékot adott át a japán s délkoreai vendégeknek. Az orosz, magyar, szerb, moldáv, ukrán, szlovák vendégművészek Tóth Istvántól vehették át ajándékukat és az emlékplakettet. Rövid kávészünet után szimpózium következett. Összesen 9 előadó szerepelt a programban különböző országokból, mindnyájan a fotóművészet mai kérdéseit boncolgatták, de különböző helyszíneken. A Városháza nagytermében dr. Ramona Novikov művészttörténész kezdte az előadások sorozatát Merre tart a fotóművészt című előadásával, melyben kitért a különböző mai irányazatokra, beszélt a digitális fényképfeldolgozó technikáról is, mely lehetőséget ad egy torzíttott, szenzációhajhász világ létrehozására, ami nem használ a művészi fotózásnak.

Albert Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!