ERDON Helyi hírek

2018.03.16. 14:34

Mága Zoltán lép fel Nagyváradon

Péntek délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában közös sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke, Székely Hajnal nagyváradi elnök és Pető Dalma helyi tanácsos.

Péntek délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában közös sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke, Székely Hajnal nagyváradi elnök és Pető Dalma helyi tanácsos.A sajtótájékoztató első felében Biró Rozália beszámolt az országos RMDSZ Nőszervezet tavalyi tevékenységéről, illetve az idei terveket is ismertette. 2017-et illetően három jelentős előrelépésről tett említést. Kifejtette: az RMDSZ alapszabályzatának módosítása lehetővé tette, hogy a helyi döntéshozó testületeiben minden harmadik személy nő lehessen, megyei szinten pedig 15 százalékos képviselettel rendelkezhet a Nőszervezet. Szerinte azok a nők, akik a rendszerváltás óta eltelt időszakban széles körű tapasztalatra és tudásra tettek szert a közösségépítésben, megérdemelték ezt. A másik siker a stratégiai partneri együttműködési megállapodások aláírása a történelmi egyházak, valamint az Európai Néppárt (EPP) kárpát-medencei magyar tagalakulatainak nőszövetségeivel, -szervezeteivel, mely az identitás, a hagyományok és a keresztény értékrend megőrzése szempontjából rendkívül hasznos, míg a harmadik előremutató fejlemény, hogy a NEEEM!-kampány állásfoglalásából kiindulva az EPP Nőszervezetének előterjesztésére sikerült egy olyan szövegmódosítást kieszközölni az Európai Néppártnál, melytől azt remélik, hogy hatékonyabban sikerül majd visszaszorítani a nőkkel szembeni erőszakot. Tavaly emellett a helyi igények figyelembe vételével nagy sikernek bizonyultak a Húsvéti zsongás és a Mosolygós karácsonyt! elnevezésű akciók.

Ami pedig 2018-at illeti: ebben az esztendőben az érdekérvényesítésre és az értékmegőrzésre fókuszálnak kiemelten. Utóbbi kapcsán azt tervezik, hogy az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Románia projektjének részeként, válaszként a centenáriumi ünnepségekre, olyan kortárs, sorsfordító magyar nőknek az életútját mutatják be, akiknek a munkássága meghatározó. A megyei Nőszervezetekre van bízva ezek kiválasztása, esetenként 1-3 hölgyben gondolkodnak. Ugyanakkor a következő három hétben folytatják a Minority SafePack aláírásgyűjtéseket is.

Templomi koncertek

Egy másik témára áttérve Biró Rozália kijelentette: Mága Zoltán hegedűművész személyisége, művészete, életútja példaértékű, ezért is vállalta el az RMDSZ Nőszervezet, válaszolva a helyi igényekre, hogy erdélyi társtámogatója legyen 100 templomi koncert elnevezésű turnéjának.

Székely Hajnal hangsúlyozta: a nőszövetségekkel megkötött országos stratégiára építve döntött úgy az RMDSZ Nőszervezet, hogy azzal a javaslattal él: a koncertek bevételét a Diakónia Alapítványnak és a Caritas Catolicának ajánlják fel, illetve azoknak a szociálisan hátrányos helyzetben levő gyerekeknek, akiket az iskolák ajánlanak a figyelmükbe. Támogatói jegyeket hétfőtől lehet igényelni az RMDSZ Independenței/Kossuth utca 11. szám székházában, 10-15 óra között. Minimum 10 lejbe kerülnek, de természetesen nagyobb összegeket is elfogadnak, illetve a koncerteken is lehet majd adakozni úgy magánszemélyeknek, mint cégeknek.

Pető Dalma jelezte: két koncert is lesz március 26-án, hétfőn a várad-újvárosi református templomban, az egyik 17, a másik pedig 20 órától, és Mága Zoltán 15 fős kamarazenekarával érkezik. A helyszín rendelkezésre bocsátásáért köszönet jár a Nagyvárad-újvárosi Református Egyházközségnek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!