ERDON Helyi hírek

2011.10.10. 15:50

Lesz kardiológiai központ

Másfél éven belül korszerű kardiológiai központja lesz Váradnak, tudatta Ilie Bolojan polgármester a mai sajtótájékoztatón.

Másfél éven belül korszerű kardiológiai központja lesz Váradnak, tudatta Ilie Bolojan polgármester a mai sajtótájékoztatón.

 

 

Pénteken kapta meg a polgármesteri hivatal a végső értesítést arról, hogy nyertes a korszerű szívsebészeti és diagnosztikai központra vonatkozó uniós projekt, s a napokban lesz aláírva a központ létrehozatalára vonatkozó szerződés. A Románia és Magyaroroszág közötti, határon átnyúló együttműködési programok keretében finanszírozott pályázat tavaly decemberben készült el, s idén februárban született meg a támogatási szerződés.

 

Kiképzés is

 

Időközben változott a helyszín: eredetileg a városi kórházban tervezték létrehozni a kardiológiai központot, majd miután a város átvette a Megyei Kórházat is, megfelelőbbnek találták az utóbbit. A projekt a Debreceni Egyetemmel közösen zajlik, s teljes értéke csaknem kétmillió euró, melynek legnagyobb része a romániai felet illeti. Amint Ilie Bolojan elmondta, a programon belül egy új angiográfot szereznek be a már meglévő mellé, kialakítanak egy nyílt mellkasi beavatkozások elvégzésére alkalmas műtőt, ezenkívül húsz váradi egészségügyi alkalmazott külföldi kiképzését is biztosítják négy neves európai sazkértő által, a debreceni Auguszta szívközpontban.

A projekt részét képezi egy teljes járóbeteg szakrendelő, az angiográfos beavatkozásokhoz szükséges teljes, felszerelt részleg, továbbá nyolc kórterem kialakítása mindennel, ami hozzájuk tartozik. A kardiológiai központ összterülete mintegy ezer négyzetméter. Szintén az uniós támogatásból képezik ki az egészségügyi személyzetet is. Mindez másfél éven belül fog lezajlani, jelentette ki Bolojan, aki egyúttal kihangsúlyozta dr. Gheorghe Carp alpolgármester, valamint a debreceni dr. Jagamos hozzájárulását a projekt összeállításához.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!