ERDON Helyi hírek

2018.05.31. 10:00

„Legfontosabb a hozzáadott szeretet”

A nyers vegán táplálkozás rejtelmeibe nyerhettek betekintést mindazok, akik részt vettek a Posticumban tartott ételkóstolón. Varga István nyers vegán séf készítette a fogásokat.

A nyers vegán táplálkozás rejtelmeibe nyerhettek betekintést mindazok, akik részt vettek a Posticumban tartott ételkóstolón. Varga István nyers vegán séf készítette a fogásokat.Staharóczky Noémi táplálkozási szakértő és Varga István, Magyarország egyik legismertebb nyers vegán séfje fogadta hétfőn délután a résztvevőket, majd, miután mindenki elfoglalta a helyét, alkalom nyílt arra, hogy a még érintetlen fogásokat lefotózzák az érdeklődők.

Később Varga István elmondta: nagyon izgult és egyben nagy odafigyeléssel és törődéssel készítette a fogásokat. Szeretné, ha a résztvevők minél több új ízzel ismerkednének meg. Fontos az alapanyag minősége, mint ahogy az is, hogy pontos és bevált recept alapján készüljön a fogás, de húsz év tapasztalat nyomán mégis úgy véli, a legfontosabb a hozzáadott szeretet. Mint megtudtuk, húsz éve alkot növényi alapú eledeleket, ő maga nem eszik meg semmit, „aminek szeme van és vérzik”. Szeretné sok embernek elvinni a hírt, hogy „igen, lehet így is élni, boldoggá eheted magad, a legfontosabb, hogy az adott étel szeretettel és odafigyeléssel készüljön” - valahogy úgy, ahogy a nagymamánk készült annak idején, hogy a kedvenc eledelünkkel várjon, mi pedig egész életünkben azokat az ízeket keressük, amiket akkor, gyerekkorunkban, családunkkal ismertünk és szerettünk meg.

Fogások

A későbbiek során a séf bemutatta a fogásokat – íme néhány ezek közül: szivárvány zöldségspagetti, melyhez a bazsalikomos aszaltparadicsomos zöldségragut ajánlotta, kesudiós „füstölt-sajt” szósz, melyben természetesen nem volt füsöltsajt, rószaborsos mandulasajtkrém, zöldborsos diófasirt, illatos lenmagkenyér, tökmagos-káposztás ropogós kréker. Mindezeket vízitormával és különféle csírákkal, nyers mikrozöldségekkel lehetett kiegészíteni. Az eledelek mindegyike nyers vegán volt, azaz nemcsak hús és magas hőkezelés nélkül készültek, hanem glutén-, tej-, tojás-, liszt és hozzáadott cukortól mentesek is, tudtuk meg. A séf azt ajánlotta a jelenlévőknek: kóstoljanak mindent végig, s ennek nyomán döntsék el, miből vesznek még.

Nem hiányoztak a különleges, egészséges desszertek sem: a „mákosguba”, mely a mák mellett banánt és kesudiót is tartalmazott, valamint a „nagyoncsoki torta gyümölcsökkel”, melynek összetevői között datolya, kókuszreszelék, kakaóvaj, kakaópor is szerepelt. Az est során a jelenlévők kérdéseket tettek fel az eledelek elkészítéséről, s a program végén a recepteket is kézhez kapták.

Mint megtudtuk, a séf felhasznált magvakat minden esetben aktiválja - vagyis egy-másfél napon keresztül áztatja, miközben többször is átmossa, majd aszalja őket. Az ételek elkészítésénél fontos szerepet kapnak a friss fűszerek – például a bazsalikom, az oreganó, a kapor, a medvehagyma, a rozmaring. A felhasznált eszközök között szerepel az aszaló, illetve az aprítógép. A séf nyers vegán receptjeiről, aktualitásokról a www.nyerskihivas.huwww.nyersnyaralas.hu, valamint www.nyerssef.hu weboldalakról is értesülhetnek az érdeklődők.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!