ERDON Helyi hírek

2013.01.21. 11:49

Közönségbarát karmester

A Transilvania Filharmónia Újévi Koncertjének műsorát, nagyon sok ötlettel, Romeo Rîmbu a Nagyváradi Filharmónia karmestere állított össze, és vezényelte le. Mivel az Újévet illik jó kedvvel köszönteni, most a jó ízlést, szem előtt tartva, a hallgatóság szórakoztatását tartották fontosnak.

A Transilvania Filharmónia Újévi Koncertjének műsorát, nagyon sok ötlettel, Romeo Rîmbu a Nagyváradi Filharmónia karmestere állított össze, és vezényelte le. Mivel az Újévet illik jó kedvvel köszönteni, most a jó ízlést, szem előtt tartva, a hallgatóság szórakoztatását tartották fontosnak.

 

Talán ennek is köszönhető, hogy az id. Johann Strauss és az ifjú Johann Strauss zenéje mellett, elhangzottak Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Frederick Loewe örök zöld dalai is.

A műsorban keringők, polkák, híres operett illetve opera-áriák váltják egymást.

A hangverseny A denevér- nyitányával kezdődött. Az ifjú Strauss híres keringői illetve gyorspolkái közül hallhattuk a következőket: a Mennydörgés és villám (gyorspolka), A vadászaton (gyorspolka), Pizzicato- polka, a Császár-keringő, Mesél a bécsi erdő, Perzsa induló, Egyiptom induló. Az esten bemutatott keringők, polkák sajátos tonalitást fejeznek ki. Bár külön álló alkotások, mégis egységes csokrot képeznek.

A műsoron szerepelt az id. Johann Strauss polkái közül a Sóhaj- galopp, a Kínai-galopp.

Felléptek: Daniela Păcurar szoprán és Pataki Adorján tenor. Részletek hangzottak el Lehár Ferenc A mosoly országa, Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettekből, Frederick Loewe My Fair Lady című musical-ból, Daniel Păcurar és Pataki Adorján előadásában. Természetesen nem hiányozhatott Verdi Rigoletto című operájának híres áriája, La donna e mobile, a herceg áriája sem, Pataki Adorján előadásában.

A hangverseny az ifjú Johann Strauss: Kék Duna keringő, az id. Johann Strauss: Kínai galopp és a Radetzky- induló előadásával zárult.

A zene iránt rajongó közönség nemcsak a „fülbemászó” áriákat, keringőket, polkákat élvezte, de rendkívül értékelte a zenekar, a szólisták és a karmester munkáját is. A zenekar érdekességként bizonyos, sajátos hangszerek alkalmazásával fokozta a zenei élményt.

Romeo Rîmbu nemcsak vezényelt, hanem különböző hangszereken játszva aktívan bekapcsolódott a zenekar előadásába. Fúvós hangszerek több típusán szolozott, harmonikázott, lufit pukkasztott, xilofonozott, a zenekar tagjait megénekeltette. Szilveszteri hangulatot teremtett, amit a közönség is átvett. „Közönségbarát” karmesternek nevezték egyesek, mert a zene aktív befogadására ösztönözte a hallgatóságot azáltal, hogy bevonta az előadás különböző mozzanataiban. A sikert az előadás idején és a végén felcsattanó vastaps fejezte ki.

Romeo Rîmbu a Nagyváradi Filharmónia neves karmestere. A Kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémia és a Nagyváradi Zeneművészeti Karának társult tanára. Karmester, oboaművész. Hazai és nemzetközi szinten a szakma elismerését vívta ki, neves hazai és külföldi koncertek meghívottja. A „Sigismund Toduţă” Zeneművészeti Középiskola és a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia végzőse. Oboistaként Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc különböző zenekaraival koncertezett. 1995-ben az olasz kormány ösztöndíjat ajánlott fel neki, aki a Pescarai Akadémián fejlesztette zenei felkészültségét. Budapesten Erich Bergel által tartott mesterkurzuson is részt vett. Eddig több mint 700 koncertet vezényelt a nagyvilág különböző országainak és a hazai filharmóniákkal való koncertek alkalmával.

A Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen doktorált.

Daniela Păcurar a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia végzőse. Románia különböző filharmóniáiban koncertezett. Európa különböző országaiban - Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában, Spanyolországban, Svájcban- lépett fel. Rendkívül gazdag repertoárral rendelkezik.

Pataki Adorján a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia végzőse, a Marius Budoiu osztályában végzett. A kolozsvári Állami Magyar Opera szólistája. Gazdag repertoárral rendelkezik. Szimfonikus műveket is énekel. Koncertezett Magyarországon, Svájcban, Spanyolországban, Németországban, Hollandiában, Ausztriában.

Érzékeltetni szeretném a hangverseny hangulatát. A közönség elismerését fejezte ki a hosszantartó vastaps, a szólisták, a karmester többszöri visszahívása.

A koncerten a közönségnek néhány órára keletkezett pezsgő hangulata pozitív kisugárzást eredményezett. Az emberek szórakozni akartak, a mindennapi gondok után, zenével feltöltődve, jól érezték magukat. Élvezetes zene hatott a közönségre, amely lemérhette az élő, tehát nem elektronikusan közvetített, hangversenynek nincs párja.

A képernyő nem tudja visszaadni azt a hangulatot, ami egy megfelelő előadóteremben jó zenekarral, jó karmesterrel és értő közönséggel, lélekben létrejön, ami mint élmény halmozódik fel a nagyérdeműben.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!