ERDON Helyi hírek

2015.03.16. 12:29

Kezdődik a Tavaszi Fesztivál

Március 17–26. között ötödik alkalommal szervezi meg a Nagyávradi Állami Filharmónia a Tavaszi Fesztivált. A fesztivál részleteit sajtótájékoztatón ismertették.

Március 17–26. között ötödik alkalommal szervezi meg a Nagyávradi Állami Filharmónia a Tavaszi Fesztivált. A fesztivál részleteit sajtótájékoztatón ismertették.

Tódor Albert, a filharmónia vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy a két hetes fesztiválnak idén is nagy sikere lesz Várad zenekedvelő közönségének körében. Reményét fejezte ki, hogy több fiatal is ellátogat a koncertekre. A fesztivál keretében egy kamarakoncertet (március 25.) és négy szimfonikus hangversenyt (március 17, 19, 24 és 26) szerveznek, mindegyik koncert 19 órától kezdődik. A korábbi évekhez képest idén újdonságnak számít, hogy a fesztivál első hetében három fiatal japán hegedűs a zenekarban játszik majd. A sajtótájékoztatón jelen volt Ciprian Marinescu Oszakában letelepedett román hegedűművész és karmester is, akinek az ötlete alapján indították el a fesztivált, amit immár ötödik alkalommal szerveznek meg. Az első koncertre március 17-én 19 órától kerül sor, amelyen a következő művek csendülnek fel: J. S. Bach: d-moll kettősverseny két hegedűre és vonószenekarra, (BWV 1043), P. Sarasate: Cigánydalok, (op. 20), W. A. Mozart: 25., g-moll szimfónia, (K.183.) Vezényel Ciprian Marinescu, közreműködik Nagy Kálmán – hegedű, Satoshi Numata (Japán) – hegedű és Adriana Gabrian – hegedű. A második hangversenyt március 19-én csütörtökön szervezik meg. Műsoron: L. v. Beethoven: 5., Esz-dúr Imperial zongoraverseny, (op. 73), A. Dvořak: VIII., G-dúr szimfónia, (op. 88). A koncerten vezényel Ondrej Vrabec (Csehország), közreműködik Miki Yasuko (Japán) – zongora. Tódor Albert a fesztivállal kapcsolatban még elmondta, hogy a bérletek minden koncertre érvényesek

Európai turné

Tódor Albert elárulta, hogy a Filharmónia Énekkara már két alkalommal, Nizzában és Toulousban is színpadra lépett Ennio Morricone márciusi európai turnéjának keretében. Még nyolc koncert van hátra, a következő helyszíneken: Nantes, Lyon, Strasbourg, Lille, Luxemburg, Oberhausen, Hamburg és Frankfurt. Hozzátette, amennyiben a szükséges jóváhagyásokat megkapják az Énekkar Váradon is előadja Morricone-turnén énekelt darabokat.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!