ERDON Helyi hírek

2018.05.02. 15:11

Kevéssé ismert és népszerű művek

A Nagyváradi Filharmónia csütörtök esti hangversenyről mondtak el részleteket Foica László művészeti vezető, Jankó Zsolt karmester, valamint Muzsi Levente és Horațiu Miron szólisták.

A Nagyváradi Filharmónia csütörtök esti hangversenyről mondtak el részleteket Foica László művészeti vezető, Jankó Zsolt karmester, valamint Muzsi Levente és Horațiu Miron szólisták.

Amint Foica Lászlótól a szerdai sajtótájékoztató során megtudtuk, a csütörtöki koncerttel is a fiatal művészek érvényesülését tartották szem előtt. Elsőként J. B. Vanhal F-dúr fagott kettős versenye hangzik majd el, Muzsi Levente és Horațiu Miron fiatal fagott-művészek közreműködésével. A cseh származású zeneszerző Bécsben, Horvátországban, Olaszországban, majd ismét Bécsben élt, s 73 szimfóniát, 95 szakrális művet, valamint száz, vonósnégyesre komponált művet írt. Bár külföldön gyakran játsszák, a ma este műsorra tűzött darab Nagyváradon valószínűleg premierként hangzik el. Jankó Zsolt megemlítette: Vanhal hajdanán közös vonósnégyesben játszott Mozart, Haydn és Diettersdorf zeneszerzőkkel.

Részletek

A csütörtök este műsorra tűzött műve különösen szép, tette hozzá. Horațiu Miron arról szólt: ennek a műnek nincs egy „története”, így a zenészek feladata, hogy felfedezzék, milyen szándék vezérelte megírásakor a zeneszerzőt. A dallamvezetés nem nagyszabású, s egyáltalán nem bonyolult, a két fagott egyféle párbeszédben áll egymással, az egész olyan, mint „egy barátságról szóló történet”. Muzsi Levente fagott-előadóművész arra hívta fel a figyelmet: ritkaságszámba mennek a két fagottra írt hangversenyek, összesen csak néhány létezik.

A másodikként elhangzó alkotásról, C. Stamitz D-dúr brácsaversenyéről a művészeti vezető elmondta: a mű, melyen Máté Győző hazai születésű, Magyarországon élő brácsaművész, a Magyar Rádió szimfonikus zenekarának szólistája lép fel, egyféle átmenetet képez a concerto grosso stílus és az egy szólistára hangszerelt művek között, mely utóbbiak azóta megszokottá váltak. Jankó Zsolt elmondta: kevés brácsaverseny létezik, s a brácsa hangzása egyébként nagyon közel áll a fagottéhoz, tehát a két mű különösen jól illik egymáshoz.

Harmadikként Mozart D-dúr Prága szimfóniája hangzik el, a híres utolsó trilógiát megelőző mű, melyet első alkalommal Prágában adtak elő, néhány évvel a zeneszerző halála előtt. Érdekes módon a zeneszerző ezt a szimfóniát háromrészesre komponálta, pedig akkoriban a négy részes volt elterjedve. Amint Jankó Zsolttól megtudtuk, az úgynevezett prágai szimfóniát a Figaro Házassága opera bemutatójára írta, s miután mindkettő elhangzott, megrendelést kapott a Don Giovanni megírására. A mű jól illeszkedik a két opera közé, drámai és „őrült” részletekkel egyaránt rendelkezik.

Pénteken szintén előadás lesz a filharmóniában: Fricsaytól napjainkig címmel a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar előadásában Fricsay Richárd nagyváradi katonakarmester emlékére rendezett koncertre várják az érdeklődőket 18 órától, hangzott el, ez az előadás a Varadinum rendezvénysorozat részeként hangzik el. Vezényel Ruff Tamás őrnagy, közreműködik Fehér Adrienn eMeRTon díjas színművész.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!