ERDON Helyi hírek

2018.03.19. 14:42

Kedden kezdődik a Tavaszi Fesztivál

Nyolcadik alkalommal jelentkezik a Nagyváradi Állami Filharmónia által szervezett Tavaszi Fesztivál, hazai és japán vendégművészekkel; néhányukkal a hétfői sajtótájékoztatón találkoztunk.

Nyolcadik alkalommal jelentkezik a Nagyváradi Állami Filharmónia által szervezett Tavaszi Fesztivál, hazai és japán vendégművészekkel; néhányukkal a hétfői sajtótájékoztatón találkoztunk.

Amint Foica László művészeti vezető elmondta, a fesztivál nagyrészt a húsz éve Japánban élő Ciprian Marinescu karmesterrel és hegedűművésszel fenntartott jó kapcsolatnak köszönhető, aki segít abban, hogy fiatal japán tehetségek érkezzenek hozzánk. A március 20 és 29 között zajló fesztivál során öt hangversenyt mutatnak be, s a japán vendégművészek mellett itthoni fiatal tehetségek, valamint ismert hazai művészek is fellépnek – a ma esti hangversenyen például Muzsi Levente fiatal fagott művész lép fel Vivaldi egyik legismertebb, fagottra írt hangversenye során. A fesztivál karmesterei hazai vendégművészek: Ciprian Marinescu, Constantin Grigore, valamint Tiberiu Soare.

Változatosság

A hétfői sajtótájékoztatón részt vettek Kana Kuwata és Haruko Iwabuchi hegedűművészek, valamint Fumiko Ando fuvolaművész is. Mint elmondták, nagy megtiszteltetés számukra, hogy részt vehetnek ezen a koncerten, s a zene által nagyszerű a kommunikáció a zenekar többi tagjával. Fumiko Ando hozzátette: nagyon izgult az első próbán, de érezte a zenekar jótékony energiáját és ez segítséget jelentett számára.

Ciprian Marinescu elmondta: valósággal „szerelmes” a nagyváradi filharmónia zenekarába, itt mindenki nagyon komolyan veszi a munkáját, a művészeti vezető pedig rendkívül pontosan szervezi meg a programot. „Másutt hónapok telnek el, míg válaszolnak egy e-mailre, de itt más a helyzet” - jegyezte meg a Japánban élő karmester. „Vágytam ide jönni, annyira jól érzem itt magam, a város is csodálatos” - tette hozzá.

Amint Foica László elmondta, a koncertek repertoárját részben a művészek javaslatára állították össze, s a fő szempont a változatosság volt, mind a stílusok, mind a művek szempontjából. „Elindulunk a barokk korszaktól és elérünk a XX. század zenéjéhez, elhangzanak Strauss-dalok és Mahler-szimfónia, de Reinecke fuvolaversenye is. A jövő keddi koncerten pedig többek között egy premier is lesz, melynek szerzői jogaiért sokat kellett fizetniük: G. Finzi Klarinétversenye hangzik majd el, Nagyváradon, de lehet, hogy Románia-szerte is első alkalommal.

A fesztivál első koncertje kedden este hét órakor kezdődik. Vezényel Ciprian Marinescu, fellép Muzsi Levente fagott művész, valamint Kana Kuwata hegedűművész. A program során Mozart D-dúr divertimentóját, Vivaldi e-moll fagottversenyét, Mendelssohn-Bartholdy e-moll hegedűversenyét, valamint Mozart D-dúr „Haffner” szimfóniáját adják elő. Amint Muzsi Levente elmondta, a Vivaldi koncert az egyik legismertebb fagottra írt műve a zeneszerzőnek, egyúttal technikailag nagyon nehéz. Ő most fogja először előadni.

Mint megtudtuk, a bérletek érvényesek a fesztivál hangversenyeire.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!