ERDON Helyi hírek

2010.02.07. 17:56

Jótékonykodtak Halmiban

<p>Szatmár megye - Immár hagyományos módon február első hétvégéjén rendezte meg jótékonysági bálját a halmi Albert Schweizer Egyesület a helyi kultúrotthonban. Idén két program fenntartására gyűjtöttek.</p>

Idén is megrendezte a jótékonysági bált a halmi Albert Schweizer Gyermekekért, Családokért és Közösségért Egyesület a helyi kultúrotthonban. Vasilovici Enikő menedzser elmondta, idén a szegénykonyha fenntartására, illetve a diákok délutáni foglalkozására fordítandó költségek fedezésére gyűjtöttek. A belépő mellett tombolát is vásárolhattak a vendégek, a főnyeremény pedig egy kerékpár volt.
Vasilovici Enikő lapunknak elmondta, a 2003–ban alakult egyesület tavaly október elsején indította be a szegénykonyha szolgáltatást. „A téli időszakban 15 rászoruló személy kap egy meleg ebédet. Ugyanakkor, ettől a tanévtől 20 községbeli gyermeknek tartunk délutáni foglalkozást. Szegény, rászoruló családokból származó diákok járnak ide. Kapnak egy meleg ebédet, majd délután öt óráig biztosítjuk a körülményeket, hogy tanulhassanak, illetve egyéb foglalkozásokat szervezünk nekik. A nap végén az egyesület autójával szállítjuk haza a gyermekeket” – tette hozzá a menedzser.

Tíz egyetemista

Emellett a Floare de Colţ (Havasi Gyopár – szerk. megj.) Gyermekelhelyezési Központot is működtetik, ebben partner a Szatmár Megyei Gyermekigazgatóság. Ötvenen lakják a bentlakást, közülük tízen Szatmárnémetiben vagy Temesváron egyetemisták.
Még az egyesület indulásakor indult egy program, amelynek keretében helybeli 9–10. osztályos diákoknak biztosítottak továbbtanulási lehetőséget. „Asztalosműhelyünk volt és varroda, itt képeztük a diákokat. Viszont a tanügyminisztérium megszüntette az inasiskolákat, így nekünk is át kell szakosodnunk. Felnőttek és munkanélküliek szakképzését végeznénk ezen a két téren, ehhez várjuk még a munkaügyi minisztérium jóváhagyását” – folytatta Vasilovici Enikő.
A fiatalok társadalomba való beilleszkedésére is nyújtanak segítséget, ehhez 45 ezer eurós európai uniós támogatást nyertek, a külföldi partnerektől érkező adományokból pedig a téli időszakban, hetente kétszer meleg ruhákat osztanak a rászorulóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!