ERDON Helyi hírek

2015.05.12. 11:19

Jeleskedtek az adys diákok

Az elmúlt időszakban több rangos matematika versenyen bizonyítottak a nagyváradi Ady Endre Líceum diákjai.

Az elmúlt időszakban több rangos matematika versenyen bizonyítottak a nagyváradi Ady Endre Líceum diákjai.

Az elmúlt időszakban három rangos matematika versenyen értek el említésre méltó eredményeket a nagyváradi Ady Endre Líceum diákjai, mondta lapunknak Báthori Éva matematika tanárnő. Az egyik ilyen megmérettetés az immár huszonötödik alkalommal megszervezett Zrínyi Ilona Matematikaverseny 2-12 osztályosok számára Kárpát-medencei magyar diákok részére. A nemzetközi szakasz döntőjére április 1-3 között került sor Pécsen. „Erre a versenyre nagyon sok erdélyi, szlovákiai, vajdasági és kárpátaljai gyerek jut ki. Minden megyéből minden évfolyamról az első helyezett, és esetleg nagyon jó eredmény esetén a második helyezett jut ki a döntőbe, illetve minden évben megyénként csapatversenyt is hirdetnek. Szerencsére a idén ötödikben, hatodikban, hetedikben, nyolcadikban, tizedikben és tizenkettedikben is az iskolánk diákjai nyerték meg a csapatversenyt” - mondta Báthori Éva.

Komoly teljesítmény

Az adys diákok megcsillogtatták tudásukat a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen (NMMV) is, melynek nemzetközi döntőjét külön szervezik meg 5-8 osztályos, és külön a 9-12 osztályos diákok részére. A középiskolások nemzetközi versenye április 8-12 között zajlott le a délvidéki Szabadkán, míg az általános iskolások versenye Nagyváradon volt május 1-3 között. „Szabadkán két diákunk, Salánki Dániel és Divin Péter vett részt, ők dicséretet kaptak. A kicsiknél a nemzetközi szakasz egy héttel ezelőtt zajlott le nálunk, és itt is szép eredményeket értek el a diákjaink: Árva Norbert második lett a hatodikosok között, illetve dicséretet kapott Salánki Miklós” fogalmazott a tanárnő. Meg kell említeni továbbá a szintén május 1-3 között Jászvásáron lezajlott Adolf Haimovici – alkalmazott matematika versenyt is, amelyen az iskola két diákja, Fűsűs Bettina és Jakabffy Balázs vett részt helyezést érve el.

Jó hírük van

A matematika versenyeken, illetve a más tantárgyakból rendezett olimpiákon, megmérettetéseken részt vevő adys diákok eredményeiről szólva Tóth Márta az iskola igazgatója lapunknak elmondta: „a hagyományokat követve, a minőségi oktatás jegyében most is nagyszerű eredmények születnek. Kiváló diákjaink vannak, akik mindenféle versenyen jelen vannak, nemcsak a tantárgyversenyeken, hanem a más jellegű megmérettetéseken is. Örülünk az eredményeiknek, hiszen nagyon komoly felkészítő munka zajlik az iskolában, és ennek az eredménye az, hogy a diákjaink kiválóan teljesítenek. És ehhez még azt is hozzáteszem, hogy bármerre járnak diákokjaink, akár versenyzőként, akár kirándulóként vagy bármilyen projekt keretében, mindig kiemelik Európában, Magyarországon és kis hazai tájainkon is, hogy rendkívül jól nevelt, tisztességesen viselkedő diákok az adysok”.

Diákok és eredményeik

A matematika versenyeken résztvevő diákok a következő eredményeket érték el: Árva Norbert Ákos (VI. A) NMMV nemzetközi szakasz – 2. hely. Kovács Sándor (VII.B.) Zrínyi Ilona Matematikaverseny nemzetközi szakasz – dicséret. Kovács Sándor eljutott a Csillagszerző Matematika verseny országos döntőjébe is, mely a közeljövőben fog lezajlani. Salánki Miklós (VIII. A.) NMMV nemzetközi szakasz – dicséret. Vezsenyi Ákos (VIII.B.) Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei szakasz – 1. hely; nemzetközi szakasz – helyezés. Jakabffy Balázs (IX. E.) Adolf Haimovici – alkalmazott matematika verseny országos szakasz – helyezés. Divin Péter (X.C.) Zrínyi Ilona Matematikaverseny nemzetközi szakasz – dicséret; NMMV nemzetközi szakasz – dicséret. Salánki Dániel (XII. D.) Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei szakasz – 1. hely; nemzetközi szakasz 18. hely (a legjobb határon túli eredmény); NMMV országos szakasz – dicséret; nemzetközi szakasz – dicséret. Fűsűs Bettina (XII. E.) Adolf Haimovici – alkalmazott matematika verseny országos szakasz – helyezés. Felkészítő tanárok: Báthori Éva, Bors Violetta, Gál Ildikó, Ridi Enikő, Bődi János, István Zoltán, Kányádi Zoltán, Nagy Zsolt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!