"Hivatásuk van, nem mesterségük"

Nagyvárad - Május 1-3. között az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos- és Gyógyszerész-tudományi Szakosztálya Váradon tartja XVIII. Tudományos ülésszakát. A csütörtök esti hivatalos megnyitón díjkiosztásra került sor.  

A nemzetközi rangú tudományos ülésszak ünnepélyes megnyitóját- melyet Meleg Vilmos színművész szavalatai foglaltak keretbe- csütörtök este tartották a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében. A szervezők nevében dr. Földes Béla főorvos köszöntötte a résztvevőket. Emlékeztetett: egy évvel ezelőtt Kolozsváron gyűltek össze szakmai eszmecserére, azt követően, hogy Románia is belépett az Európai Unióba, az idén pedig Nagyváradon, a jogilag is elismert Hajdú-Bihar- Bihor Eurorégió egyik településén adtak randevút egymásnak. Hozzátette: a határon átívelő együttműködésben rejlő lehetőségeket sokan nem tudják kihasználni, tudatosítani kellene bennük a pozítiv fejleményeket. Úgy vélte: az idén 102 éves Erdélyi Múzeum Egyesület nagy tetteket vitt véghez az elmúlt évtizedekben, és szép jövő áll előtte.

A rendezvény fővédnökségét elvállaló Biró Rozália alpolgármester kifejtette: elgondolkoztató az egészségügyi szakemberek hivatástudata, mely arra késztette őket, hogy a világ különböző tájairól eljöjjenek a konferenciára. Megitélésében e három nap “a magyar orvosi lélek oszthatatlanságát erősíti, mely feltétel nélkül arra esküdött, hogy segítséget nyújtson másoknak”. Elismerése jeléül az elöljáró Nagyváradról szóló könyveket nyújtott át öt világhírű orvosprofesszornak: dr. Feszt Györgynek, dr. PéterMihálynak, dr. Dienes Sándornak, dr. Böhm Józsefnek és dr. Bedő Károlynak.

Elismerések

Székely Ervin egészségügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet: szimbolikus jelentősége van annak, hogy az orvosok május 1-én, a munka ünnepén is tanácskoznak, vagyis dolgoznak, mert azt jelzi, hogy számukra a szakmájuk olyan hivatást jelent, mely az egészség és az élet érdekében nem ismer megszakításokat. Közölte: a szaktárca partnere minden olyan kezdeményezésnek és egyesületi tevékenységnek, melynek célja, hogy “megvilágítsa az egészségügyi reform útját”. Tódor Albert alprefektus egy személyes példával élve szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az orvosoknak hivatásuk és nem mesterségük van. A háromnapos konferenciát hivatalosan dr. Kovács Dezső professzor nyitotta meg, aki az EME Orvos- és Gyógyszerészeti Szakosztályának eddigi tevékénységére világított rá és a jövőbeli tervekből is felvázolt néhányat. Az ünnepség díjátadással zárult: a Lencsés György Ars Medica  díjat dr. Gyéresi Árpád professzor vehette át, a Pápai Paris Ferenc Alapítvány  elismerésében pedig dr.Sipos Emese egyetemi előadótanár és dr. Borsa István bőrgyógyász főorvos részesült.

Ciucur L. Antonius

 

Íme az ország tortája: a Curiositas lett a győztes
A Magyar Cukrászok Ipartestülete kihirdette az Magyarország tortája verseny győztesét. A 6 döntős közül Füredi Krisztián tortája, a Curiositas lett a nyertes.
Évadértékelés és őszi tervek a filharmóniánál
A 2019/2020-as koncertévadot értékelte a Nagyváradi Állami Filharmónia kéttagú vezetősége hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján, valamint az ősztől kezdődő terveikből is ízelítőt kaptunk Meleg Vilmos főigazgatótól, illetve Kurucz Tibor művészeti igazgatótól.
Tényleg beválik: homokba írt S.O.S. felirat mentett meg három hajótöröttet
Három nap keresés után bukkantak a túlélőkre.
Elindult az Ökumenikus Segélyszervezés iskolakezdési kampánya
Az akció célja, hogy kétezer iskolatáskát töltsenek meg a szükséges felszerelésekkel.
Kilenccel emelkedett a fertőzöttek száma és elhunyt egy idős, krónikus beteg
Az aktív fertőzöttek száma 540, 3415-en pedig már meggyógyultak.