ERDON Helyi hírek

2008.04.04. 14:21

Hinni a jóban és felkészülni a legrosszabbra

<p>Nagyvárad - Közgazdász napokat szervezett a PKE, a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete (PKED) és a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE). A programban gazdasági vetélkedő is szerepelt.</p>

Pénzügyi előadásokkal folytatódott péntek délelőtt a második alkalommal megrendezett Partiumi Közgazdász Napok elnevezésű szakmai fórum. A nyitóelőadást Diósi László bankigazgató tartotta, Hitelkockázatok címmel. Kiemelte: noha az üzleti életben alapvető a bizalom, amikor hitelekről van szó, az ügyfelek csak bizonyos korlátok határain belül bízhatnak meg egymásban. Különbséget lehet tenni kockázatos napok és rizikós mindennapok között, ez utóbbi a bankhitelezők életének szerves része. "A hitelező egy olyan ember, aki mindig hisz a jóban, de azért felkészül a legrosszabbra", tudatta a pénzügyi szakember, aki szerint a hitelezés is ugyanolyan foglalkozás, mint a többi: kisebb eltérések ugyan felfedezhetők az országok vagy kultúrák közt, de a szakma alapelvei ugyanazok mindenütt. Prezentációja során Diósi László többek közt részletesen kitért a hitelkockázatok ismertésére, és egy konkrét esettanulmány bemutatásával is alátámasztotta mondanivalóját.

Monetáris politika

Nagy Ágnes, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsi tagja Románia gazdasági és pénzügyi helyzetével kapcsolatban osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. Aláhúzta: a pénzügyi világban uralkodó nézetrendszer és a román jegybank működését szabályzó törvény értelmében a BNR fő célja az árstabilitás kell legyen. Ezen stratégia a legjobban az inflációs célkövető monetáris politika révén valósul meg, mely sokkal hatékonyabb, mint a korábban divatos pénzmennyiség szabályozási módszer. Románia pénzügyi politikája akkor sem válik hiteltelenné, ha esetleg mégsem sikerül teljesíteni a célt, hiszen a többi országnak se mindig jön össze a dolog. A szakember beszélt még arról, hogy milyen hatást gyakorolnak a nemzetközi pénzpiaci zavargások a hazai gazdasági életre és ezen belül a pénzpiaci szektorra, valamint az euróra való áttérés folyamatát is jellemezte.

Gazdasági vetélkedő

Az előadásokat követően kiderült, hogy kik nyerték a tanácskozáson résztvevő diákok számára szervezett Kárpát-medencei gazdasági vetélkedőt. A megmérettetésen hat csapat vett részt: három nagyváradi, egy székelyudvarhelyi, egy temesvári és egy szlovákiai. A versenyzőknek a két nap folyamán különböző feladatokat kellett megoldaniuk, melyek közt egy üzleti terv elkészítése is szerepelt. A teljesítményeket elbíráló öttagú zsűri a szlovákiai Quality & Succes csapatnak itélte oda a fődíjat, melynek tagjai Cséri Péter, Torma Szilárd és Viglas Zoltán voltak.

 

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!