ERDON Helyi hírek

2017.12.02. 12:26

George Enescu-művek a váradi filharmóniában

Ezúttal szerdán, a román nemzeti ünnep tiszteletére került sor a szokásos heti szimfonikus hangversenyre a Nagyváradi Állami Filharmóniában. Enescu- és Bughici-művek hangzottak el.

Ezúttal szerdán, a román nemzeti ünnep tiszteletére került sor a szokásos heti szimfonikus hangversenyre a Nagyváradi Állami Filharmóniában. Enescu- és Bughici-művek hangzottak el.A karmester Romeo Rîmbu, a filharmónia állandó dirigense volt, aki az est műsorának összeállításában is részt vett. A koncert másik főszereplője Sergiu Cârstea trombitaművész volt, aki ugyan a Moldovai Köztársaságból származik, de már évek óta Temesváron él, az ottani Román Nemzeti Opera szólamvezetője. Az est műsorát Románia nemzeti ünnepének tiszteletére állították össze, ezért George Enescu két alkotása is elhangzott. A román nemzeti zeneirodalom legnagyobb képviselőjének muzsikája vonzza a közönséget is, így szerda este is majdnem teljesen megtelt az Enescu–Bartók terem. Maradt ugyan néhány üres szék, de szerintem ennek az volt az oka, hogy a megszokottnál egy nappal hamarabb rendezték a szokásos heti hangversenyt. Elsőként George Enescu (1881–1955) román zeneszerző 2., D-dúr román rapszódiája, op. 11 csendült fel a szimfonikus zenekar tolmácsolásában. George Enescu, a később nemzetközileg is elismert zeneszerző, hegedűművész, pedagógus és karmester, négyéves korában kezdett hegedülni, majd Edouard Caudella román hegedűpedagógus tanácsára Bécsbe, az ottani konzervatóriumba ment tanulni, s 12 évesen ő a szólistája Mendelssohn e-moll hegedűversenyének Johannes Brahms vezénylete alatt. Bécsi konzervatóriumi tanulmányainak befejezése után nem sokkal Párizsba költözik, s a továbbiakban egész életén át hol Romániában, hol Franciaországban él; Párizsban halt meg 1955-ben. Két román rapszódiája 1901–1902-ből való, s mindkettőt Bukarestben mutatták be 1903-ban. Szerda este a második rapszódiát játszotta a szimfonikus zenekar, ennek hangulata egységesebb, ünnepélyes és melankolikus.

Ősbemutató

A továbbiakban Dumitru Bughici (1921–2008) Jazz versenymű trombitára és zenekarra című kompozíciójának ősbemutatóját hallgathattuk meg Sergiu Cârstea trombitaművész előadásában, a zenekar nagyszerű kíséretével. A művet a zeneszerző 1974-ben írta, és egyik kollégájának, Iancu Văduva trombitaművésznek ajánlotta. Sergiu Cârsteát nem most először köszönthettük városunkban, előadói kvalitásait jól ismerjük, ezért is vártuk érdeklődéssel, hogy a Bughici-versenyművet miként tudja megszerettetni a közönséggel. Úgy érzem, ez sikerült neki, hiszen Cârstea a trombita mestere; a mű előadása során két trombitát is megszólaltatott. A közönség elismerő tapsa nyomán ráadásként Grigoraş Dinicu egyik ismert számát játszotta el, újból nagy sikert aratva, úgyhogy még egy ráadás jött, egy improvizáció.

A szünet után újabb George Enescu-mű csendült fel az I., Esz-dúr szimfónia, op. 13, melyet a zeneszerző 1905-ben, 24 éves korában komponált. A filharmónia szimfonikus zenekara nagy átérzéssel tolmácsolta a szimfóniát, igazi ünnepi hangulatot teremtve a koncertteremben, kivíva a hallgatóság nagy elismerését. Romeo Rîmbu karmesternek, mint mindig, amikor vezényel, most is mindenre kiterjedt a figyelme, összefogottan dirigálta a zenekart.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!