ERDON Helyi hírek

2012.02.16. 15:52

Farsangi kavalkád Bályokon

Bihar megye - Bályokon idén is búcsúztatták a telet: a majd két évtizedes hagyománynak megfelelően farsangi mulatságot rendeztek, a gyerekeknek pedig jelmezverenyt tartottak. A margittai színjátszó csoport is bemutatta aktuális kabaréműsorát.

Bihar megye - Bályokon idén is búcsúztatták a telet: a majd két évtizedes hagyománynak megfelelően farsangi mulatságot rendeztek, a gyerekeknek pedig jelmezverenyt tartottak. A margittai színjátszó csoport is bemutatta aktuális kabaréműsorát.

 

 

A farsangolás utcai jelmezes felvonulással kezdődött volna, majd a jelképes bábú égetéssel fejeződött volna be a rendezvény szabadtéri része, ám ezek a zord időjárás miatt elmaradtak. A jelmezparádét viszont megtartották a település művelődési házában. Három korcsoportban – óvodások, I.-III. osztályosok és IV. osztályosok – összesen 36 jelentkező volt. A szervezést az alpolgármester és az RMDSZ választmánya vállalta magára, az iskola tanárainak támogatásával.

 

A település ünnepe

 

A diákok közül már sokan tapasztalt jelmezesek, jól szerkesztett érdekes jelmezeket mutattak be, de a kezdők is kitettek magukért. Mindenképpen feladták a zsűrinek a leckét, melyet a tanárok és a MIDESZ tagjai alkottak. Segített a lebonyolításban az ötletgazda, Seres Erzsébet tanárnő, aki annak idején elindította a farsangi kavalkádot, ami az évek során Bályok ünnepévé nőtte ki magát, és sok érdeklődőt vonzott. Valamennyi versenyzőt emléklappal, a legjobbakat pedig oklevéllel és ajándékcsomaggal jutalmazták, ezeket Daróczi Mihály alpolgármester adta át. A rendezvény anyagi támogatói idén is a Hansági és a Bódizs család voltak, a farsangi fánkot és kiflit pedig a szülők hozták.

 

Közös nótaparti

 

Az is 19 éves hagyomány Bályokon, hogy a kavalkád keretében a margittai Horváth János Társaság színjátszó csoportja bemutatja aktuális kabaré műsorát. Idén két klasszikus Rejtő Jenő–jelenetet, zenés politikai kabarét, vidám jelenetet adtak elő, majd a nótacsokorral zárult az előadás, amikor már a nézők együtt énekeltek a fellépőkkel. A nótaparti nem ért itt véget, mivel a vendéglátók a terített asztalokhoz invitálták a vendégeket, ahol az eszem–iszom mellett folytatódott a közös nótázás. Nem előadó és néző, hanem mély baráti kapcsolat és a szép magyar nóta varázslatos és elszakíthatatlan szála köti ezeket az embereket össze.

 

 

Díjazott jelmezek

 

Óvodások: 1. Méhecske, 2. Indián, 3. Tini Nindzsa, különdíjak: Arthúr király, Piroska, Duracell, Falusi lány

I.-III. osztályosok: 1. Miss Persival, 2. Indián, 3. Csatornás cigány, különdíjak: Karácsonyfa, Jósnő

IV. osztályosok: 1. Karácsonyfa, 2. Obelix, 3. Doktornő, különdíjak: Bohóc, Cigánylány, Robot.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!