ERDON Helyi hírek

2013.09.18. 16:42

Évadnyitó a filharmónián

Csütörtökön lesz a Nagyváradi Filharmónia évadnyitó előadása, melyet most először az országos George Enescu fesztivál keretében szerveznek meg. Közreműködik Zalai Antal magyarországi vendégművész.

Csütörtökön lesz a Nagyváradi Filharmónia évadnyitó előadása, melyet most először az országos George Enescu fesztivál keretében szerveznek meg. Közreműködik Zalai Antal magyarországi vendégművész.

A 19 órakor kezdődő hangversenyen Brahms Akadémiai nyitányát, op.80, valamint a zeneszerző D-dúr hegedűversenyét, op.77 adják elő, elhangzik továbbá Enescu Esz-dúr szimfóniája, op. 13 is. Vezényel Romeo Rîmbu karmester, hegedűn közreműködik Zalai Antal magyarországi művész, aki tavalyelőtt a George Enescu verseny díjazottja volt. A fiatal előadóművész, akit Igor Oistrakh különleges, tökéletes technikával rendelkező művészként jellemzett, kérdésünkre elmondta: bár az utóbbi két-három év során sokat járt Románia-szerte, Nagyváradra most először jött el. Mind zenekarokkal, mind szólókoncertekkel fellépett már hazai városokban, s tapasztalatai alapján mindig szívesen tesz eleget a romániai meghívásoknak.

Nagy erőpróba

A d-dúr hegedűverseny, melyben közreműködik, a klasszikus zene egyik legjelentősebb alkotása, sokan a hegedűversenyek hegedűversenyének nevezik, mondta Zalai Antal. Terjedelmes alkotás, mely mindig nagy erőpróba a szólista számára. A zeneszerző Joachim József hegedűművésznek ajánlotta, akivel barátságban volt, s aki a darab megírásakor technikai tanácsokkal is ellátta Brahmst. Egyúttal Joachim József írta az első tételt követő kadenciát is, melyet a magyarországi hegedűművész ad majd elő.

Romeo Rîmbu hozzátette: megtisztelő számukra, hogy részt vesznek a George Enescu fesztiválon, egyúttal természetesnek is tartja a felkérést, mely igazolja a filharmónia által szervezett hangversenyek minőségét. Nem olyan rég még igazságtalannak tartotta, hogy a fesztivál felhozatalának csak a fővárosiak örvendhetnek, tette hozzá. Nem véletlenül választottak egyébként egy nemcsak külsőségeit tekintve, de hatása szempontjából is ünnepélyes repertóriumot. Az Enescu szimfóniával kapcsolatban maguk a zenekar tagjai is megjegyezték, hogy mennyire szép – ez is azt jelzi, hogy a híres zeneszerző még mindig nem értékének megfelelően ismert. Ez a szimfónia egyébként a zeneszerző egy fiatalkori műve, mely lelkiállapotok sokaságát közvetíti rétegesen egymásra épülő, mégis egy egészt alkotó dallamaival. „Fontosnak tartottam, hogy ne túl intellektuális módon közelítsem meg a próbák alkalmából, mivel legalább olyan fontos az előadás frissessége és spontaneitása” - mondta a karmester.

Programok

Tódor Albert, a filharmónia igazgatója elmondta: a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat keretében megtartandó három hangverseny mellett szeptember 28-án a Celelalte Cuvinte lép fel a filharmónia hangversenytermében, október másodikán Gheorghe Zamfir és a Fiat Lux tart előadást, 6-án pedig a nagyváradi rockfilharmónia és a filharmónia közös koncertjét tűzték műsorra, melynek során a 60-as, 70-es évek ismert zeneszámait adják elő.

Arra is felhívta a figyelmet a filharmónia igazgatója: a helytől függően 200 és 380 lej közötti összegbe kerülő bérleteket akár három részletben is ki lehet fizetni a teljes évad időtartama alatt, egyetemistáknak, diákoknak pedig többek között tíz előadásra érvényes, kedvezményes bérleteket is árulnak hetven lejért.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!