ERDON Helyi hírek

2018.04.11. 15:16

Elektromos kukásautót tesztel a nagyváradi RER

Egy debreceni cég kifejlesztett egy teljesen elektromos meghajtású, tömörítős felépítménnyel felszerelt, hulladékgyűjtő nehéz haszongépjárművet, melyet egy hónapon át tesztel a RER.

Egy debreceni cég kifejlesztett egy teljesen elektromos meghajtású, tömörítős felépítménnyel felszerelt, hulladékgyűjtő nehéz haszongépjárművet, melyet egy hónapon át tesztel a RER.

A járművet egy sajtótájékoztató keretében mutatta be tegnap délben a nagyváradi önkormányzat a RER Vest Thurzó Sándor utcai elektromos hulladékgyűjtő telepén, melyen jelen volt Florin Birta alpolgármester és Pálhegyi Zoltán, a RER igazgatója is.

Kőszegi Dániel, az Electromega Kft. igazgatója a Bihari Naplónak azt nyilatkozta: a Magyar Nemzeti Kereskedőház váradi irodájának segítségével jöttek ide, ők szervezték ezt a találkozót. Remélik, hogy a romániai piacon is meg fogják szeretni ezt az elektromos kukásautót, annál is inkább, mert Európában ma a legjobb hatékonysággal ez a technológia dolgozik. Egy francia technológiáról van még tudomásuk, de ez a szituációt ismerve rosszabb hatásfokú, illetve hát lassan kezdenek mások is ebbe beletanulni. Ez a technológia azt jelenti, hogy a járműben nincs sebességváltó, kuplung, kipufogó, katalizátor és az ezekhez tartozó szenzorok, nincs turbó és üzemanyagrendszer, viszont elektromos a hajtása minden tekintetben. Romániában először mutatták be a 18 tonnást, de ezen kívül még van 13 és 26 tonnás kategória is. Ez Scania, de egyébként Renault alvázra is készítenek kocsit. 150 ezer euró körül mozog maga a meghajtás, de attól függ, hogy ki mit kér. Ha valaki komplex kocsit akar, az egy olyan közel 300 ezer euróba kerül, illetve attól is függ, hogy hány darabot szeretne, nyilván ezek összetett dolgok. A RER-nek szívességből, illetve reklám céljából adták, hogy teszteljék.

A felépítmény hidraulikája 100%-osan elektromos, az elektrohidraulikus felépítmény mikroprocesszoros panelvezérléssel irányítható. A bedobó egység ciklus ideje 8-15 másodperc. A teljesen elektromos megoldás bármilyen felépítménynél alkalmazható. Szervizigénye a robbanómotoroshoz mérten kb. 30%.

Nincs szennyezés

Florin Birta alpolgármester azt nyilatkozta: ha egy hónap elteltével a RER arra a következtetésre jut, hogy úgy műszaki, mint pénzügyi szempontból megéri az üzemeltetés, illetve a fogyasztás is kedvezőbb, akar a jövőben egy olyan programot indít, melynek célja ilyen járművekkel való dotálása a vállalatnak.

Pálhegyi Zoltán, a RER igazgatója azt értékelte, hogy a lég- és a hangszennyezés az ilyen típusú járművek esetében szinte megközelíti a nullát. Emellett az üzemeltetési költségek is sokkal alacsonyabbak a hagyományos kukásautókhoz viszonyítva. Funkcionális szempontból olyan mint egy „normális” jármű, viszont sokkal környezetkímélőbb és gazdaságosabb.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!