ERDON Helyi hírek

2016.05.05. 09:34

Egészségnap volt Rogériuszon

Szerda délután a Nagyvárad-Rogériuszi Egyházközség alagsori gyülekezeti termében érrendszeri felmérést végzett dr. Pásztor Gyöngyvér háziorvos, 15-18 óra között.

Szerda délután a Nagyvárad-Rogériuszi Egyházközség alagsori gyülekezeti termében érrendszeri felmérést végzett dr. Pásztor Gyöngyvér háziorvos, 15-18 óra között.

A Kerekes József tiszteletes és Pásztor Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnök-jelölt aktív hozzájárulásával zajlott akcióra a III. Rogériuszi Egészségnap keretében kerültsor, és több mint 50 személy iratkozott fel rá.

Dr. Pásztor Gyöngyvér az erdon.ro-nak elmondta: a használt orvosi műszer vérnyomásméréshez hasonlóan mandzsettával érzékel és analizál felkari nyomáshullámokat, úgynevezett pulzushullámokat. Ez túlmutat a hagyományos vérnyomásmérésen, mert habár roppant egyszerű vizsgálatról van szó, az teljes érrendszer állapotáról információt nyújt. Az automatikus elemzés segítségével még abban a fázisban diagnosztizálható a szív- és érrendszeri betegség, amikor a komolyabb egészségügyi problémák felfedezhetőek, így jobbára megelőzhető.

A módszer azon a felfedezésen alapul, hogy a műszer a felkaron elhelyezett mandzsettán keresztül olyan jeleket képes regisztrálni, melyek az egész érrendszer állapotát tükrözik, képet nyújtanak arról, mennyire rugalmasak, azaz mennyire egészségesek. Az érfali rugalmasság pedig az érelmeszesedéssel szoros összefüggésben álló paraméter.

Görbék

A vizsgálat vérnyomásméréshez hasonlít, ám nem csupán a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékeket ismerjük meg. A különbség a részletességben rejlik: a felkarra helyezett mandzsetta teljes pulzusgörbéket képes érzékelni, melyek gyakorlatilag a karunkban mérhető vérnyomásváltozásokkal azonosak. Ezeket a görbéket a mérőműszer elektronikus jelekké alakítja, majd a számítógépes program analizálja.

A kapott eredmény jellemzi a kis ereket, az artériák belső felszínének, mint legnagyobb szervünknek a működését, a szív közeli érszakasz nyomásviszonyait, a szívre ható közvetlen terhelést, és meghatározza a fő ütőér (aorta) rugalmasságát, és ez alapján, átlagértékeket figyelembe véve kiszámítja az úgynevezett artériás életkort.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!