ERDON Helyi hírek

2008.05.19. 11:29

Dal- és zongoraest

<p>Nagyvárad - A Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében a KREK dísztermében pénteken tartott kamarazene esten Georgiana Jecu énekes ésThurzó Zoltán zongoraművész lépett fel.</p>

A műsorban elhangzott dalokat és operaáriákat Georgiana Jecu, a Kolozsvári Konzervatórium végzős hallgatója énekelte kiváló azonosulással. Először impresszionista és spanyolos atmoszférát teremtett, amikor Manuel de Falla 1914-ben komponált Hét népi spanyol dala közül hármat megszólaltatott. Felidézte a Seguidilla, andalúziai táncok érzelemvilágát, majd ugyanolyan beleéléssel tolmácsolta Gershwin két énekszámát A férfi akit szeretek, Belépett a szerelem címűeket. Itt már a jellegzetes amerikai stílust elevenítette meg. Csajkovszkij romantikus Miért? című dalának előadásával - melyet a szerző Heine egyik versére komponált - a fiatal művésznő a romantikus stílusban való jártasságát is bizonyította. Rendkívül kulturált hangjával, érzékeny hangszínével és hangerejével adta elő Mozart a Cosi fan tutte kétfelvonásos operájából Despina áriáját (I. felvonás), kifejezve mintegy a mű alapgondolatát: "Szép a hűség, de a kacérság se rossz." Verdi Álarcosbál című operájából Oszkár apród áriáját énekelte, a szerelmi dráma egyik epizódját elevenítve meg. Végezetül Bellini a Puritánok című háromfelvonásos operájából Elvira áriáját hallgattuk meg a művésznő előadásában, aki felszínre hozta az ária gazdag dallaminvencióját, meleg érzelemvilágát.

Romantikus zongoradarabok

Thurzó Zoltán hat zongoradarabbal gazdagította az est műsorát. Újra megszólaltatta Liszt FerencTranszcendes etűdjeiből az elsőt, a C-dúrt, majd Szabadi-Massenet-Liszt Revive Szegedin című virtuóz darabját játszotta el. Rahmanyinov 1892-ben komponált Fantáziadarabjai közül az Elégiát (op.3 nr. 1) adta elő, valamint John Field ír zongoraszerző Chopin stílusát megelőző Ötödik noktürnjét csendítette fel megfelelő líraisággal. Érdekes színt jelentett Schumann 1838-ban komponált C-dúr Arabeszkjének igen megnyerő tolmácsolása. A mű többet mond az ékítmémyt jelentő címnél, mert a zongorista beleéléssel éreztette rá mű finom dallamosságára, romantikus költőíségére. Befejezésül Liszt Ferenc Schubert Ave Mariájának 1837-38-ban készített átiratát szólaltatta meg. A nagysikerű előadás végén Georgiana Jecu Ravel Öt görög dalából az egyiket énekelte.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!