ERDON Helyi hírek

2016.03.11. 08:19

Csúszik az új hőerőmű átadása

Ismét kitolódott a váradi gázturbinás hőerőmű üzembe helyezési határideje. Az új időpont május 8.

Ismét kitolódott a váradi gázturbinás hőerőmű üzembe helyezési határideje. Az új időpont május 8.

Az új, gázturbinás hőerőmű kivitelezési szerződésének határideje két hónappal későbbre, május 8-ra tolódott ki, idézte az egyik váradi hetilap Mircea Mălant, Nagyvárad alpolgármesterét. Stănel Necula, a váradi Hőszolgáltató megbízott igazgatója a szerkesztőségünk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy a csúszást a projekt menedzselésére vonatkozó szempontok indokolják, mert műszaki szempontból rendben haladnak a dolgok, és az üzembe helyezést is igyekeznek az ütemterveknek megfelelően lebonyolítani. Mint elmondta, még ebben a hónapban beindítják a forró vizes kazánokat.

Mi az ok?

A sajtóban megjelent információk szerint az új hőerőmű üzembe helyezését számos műszaki és bürokratikus probléma gátolja, ezek közé tartozik az, hogy a gázszolgáltató Transgaz cég további munkálatok elvégzését követeli ahhoz, hogy a maga során biztosítani tudja a gázt a turbinának, emellett az új létesítmény működtetéséhez nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű, speciálisan kezelt víz, ráadásul a Hőszolgáltató meg kell szerezze a villamosenergia termelői licenszet ahhoz, hogy az erőmű által termelt áramot bevezethessék az országos villamosenergia hálózatba. Stănel Necula kifejtette: a licenszet a vállalat hasznos időn belül, azaz még márciusban megszerzi, és leszögezte, hogy a cégnek van kapacitása arra, hogy biztosítsa a kellő mennyiségű vizet azáltal, hogy felújítják a régi erőmű vízkezelő állomásait. Végezetül hozzátette: a Transgaz az utolsó pillanatban azt kérte, hogy építsenek ki a gázbiztosítást monitorizáló rendszert, és elárulta azt is, hogy a kivitelező Elsaco Engineering és STC cégek vállalták azt, hogy ezt  a Transgaz által kért munkálatot jövő keddig befejezik.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!