ERDON Helyi hírek

2018.05.14. 09:18

Ápolók Világnapja: életünk értelme, mások szolgálata

Hálaadó szentmisével, előadással és szeretetvendégséggel ünnepelték az Ápolók Világnapját péntek délelőtt, a nagyváradi Caritas Catolica székhelyén, immár negyedik alkalommal. A nagyváradi Szent József Központ kápolnájában tartott ünnepségre az intézményen belül dolgozó ápolókat, idős-gondozókat, lelki gondozókat hívták meg.

Hálaadó szentmisével, előadással és szeretetvendégséggel ünnepelték az Ápolók Világnapját péntek délelőtt, a nagyváradi Caritas Catolica székhelyén, immár negyedik alkalommal. A nagyváradi Szent József Központ kápolnájában tartott ünnepségre az intézményen belül dolgozó ápolókat, idős-gondozókat, lelki gondozókat hívták meg.

Fodor József általános helynök elmondta, ezen a napon a boldoggá avatott Salkaházi Sárára is emlékeznek, a szeretet, a jóság és a jótékonyság védőszentjére, aki életét áldozta azért, hogy másoknak segítsen. Egyúttal méltatta mindazokat, akik betegek mellett dolgoznak, kiemelve, hogy az elesetteket felkarolni nem könnyű és Isten segítségével lehet csak igazán jól végezni ezt a munkát. Amint a szentírásban is áll, aki valakinek csak egy pohár vizet is ad egy másik embernek, az az örök életet kapja cserébe, „önök viszont nem egy pohár vizet adnak, hanem reggeltől napestig, s ha kell, éjjel is ott állnak a beteg ágya mellett” – intézte szavait a jelenlévőkhöz Fodor József, majd arról szólt, hogy ezt csak szívvel lélekkel lehet igazán jól végezni, Isten kegyelmével, másként hamar belefáradnának. Salkaházi Sára önfeláldozó életéről szólt, végül azért imádkozott, hogy a jelenlévők tudjanak az Úr Jézus szeretetében megerősödni és szolgálni. A misét Rajna József apát kanonok, Barta Szabolcs lazarista atya, valamint Peter Zidar ausztriai állandó diakónus, a Caritas támogatója koncelebrálta.

A betegágynál

A program előadással folytatódott. Haier-Sikolya Emma, a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősek Otthonának koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: immár negyedik alkalommal ünneplik az Ápolók Világnapját, s amint Ferenc pápa is kihangsúlyozta, szükségünk van arra, hogy egymást szolgáljuk. Amint Kalkuttai Szent Teréz megfogalmazta: a csend gyümölcse az ima, az ima gyümölcse a hit, a hit gyümölcse a szeretet, a szeretet gyümölcse a szolgálat, a szolgálat gyümölcse pedig a béke.

A későbbiekben Barta Szabolcs tartott előadást Szolgálat a betegágynál – egy lelki ajándék kibontakoztatása címmel. Az előadás kiindulópontja Péter Apostol első levele, a 4. fejezet 10. igeverse volt: „ Aszerint, hogy ki-ki milyen lelki ajándékot kapott, legyetek egymásnak szolgálatára, hogy Isten sokféle kegyelmének jó letéteményesei legyetek.” Az előadó kihangsúlyozta, hogy felelősek vagyunk azokért az értékekért, melyeket Isten ránk bízott, nem azért kaptuk ezeket, hogy „rajtuk üljünk”, másfelől az életünk értelme az, hogy mások szolgálatára legyünk – ha mindenki így fogná fel, más lenne ez a világ.

Ismerjük fel

Fontos tehát felismernünk, milyen ajándékokat kaptunk és bátorságunk is kell legyen ennek kibontakoztatására. A jelenlévők mindannyian rendelkeznek egy ilyen ajándékkal: képesek a betegeket szolgálni, ápolni. A lazarista atya kihangsúlyozta, hogy nem mindenki képes erre, hiszen a betegség „nem szép” és nem mindenkinek van lelki ereje napról napra újrakezdeni. Nem véletlenül kaptuk ezeket az ajándékokat, fontos, hogy ezeket fejlesszük is ki magunkban. Később a Krakkóban nemrég boldoggá avatott Hanna Chrzanowska, a betegek házi gondozásának lengyelországi úttörőjének, Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa munkatársának életútját ismertette.

Kérdések

Végül a jelenlévőknek kérdésekre kellett válaszolniuk, első sorban saját maguknak: az előadó felkérésére azon gondolkodtak el, hogy melyek a lelki ajándékaik, továbbá mi az, amiben erősödniük kell, illetve az, amit elhanyagoltak, nem fejlesztettek ki eléggé az elmúlt idő során. Később olyan, humorosan megfogalmazott kérdések kerültek terítékre, melyek arra világítottak rá, mi az, ami elkerülendő a betegekkel és idősekkel folytatott munka során. A rendezvény szeretetvendégséggel ért véget.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!