ERDON Helyi hírek

2014.12.08. 11:11

Adventi vásárt szerveztek

Nagyvárad- Jó hangulatúra sikerült, és sok érdeklődőt vonzott az az adventi vásár, melyet szombaton első alkalommal szervezett a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a Székesegyház előtti téren.

Nagyvárad- Jó hangulatúra sikerült, és sok érdeklődőt vonzott az az adventi vásár, melyet szombaton első alkalommal szervezett a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a Székesegyház előtti téren.

A váradi Székesegyház előtti téren nyitotta meg kapuit szombat délután az az első alkalommal megszervezett adventi vásár, amelyre a családokat, gyermekeket, szülőket, nagyszülőket, fiatalokat és időseket, házasokat és özvegyeket hívtak és vártak a szervezők, érdekesebbnél-érdekesebb vásári kínálattal, finomabbnál-finomabb házi készítményű karácsonyi süteményekkel, lélekfelemelő adventi és karácsonyi muzsikával, kézműves foglalkozásokkal és zenetanulási lehetőséggel, illetve végül, de természetesen nem utolsósorban nem csupán háttér-, hanem élő zenével is, a Bazilika Oláh Gabriella által felkészített gyermekkórusának köszönhetően.

A rendezvény főszervezője a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség volt, és közreműködtek az Élet Autizmussal Egyesület, az Egyházmegyei Zeneközpont, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Caritas Catolica, az Egyházmegyei Ifjúsági Központ, az Egyházmegyei Laikus képző Központ, a nagycsaládosok, valamint a püspökség konyhájának az önkéntesei. A várakozásoknak megfelelően valóban adventi hangulatúra és karácsonyt előidéző hangulatban eltöltendő esemény részesei lehettek az érdeklődők, akik a felkínált termékeket, finomságokat adomány ellenében elvihették otthonainkba, az összegyűlt összegek pedig jótékonysági célt fognak szolgálni.

Adventi program

Izajás prófétát idézve Exc. Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: az adventhez hozzátartozik a várakozás és a készülődés is, a ráhangolódás pedig sok mindent meg kell változtasson bennünk, ugyanis az Úr érkezése feltételezi részünkről a befogadó készséget és képességet is. Nem felületes, a hangulat diktálta cselekedetekről van szó azonban adventben, s általában a keresztény ember életében, hanem komoly hozzáállásról, döntésről, akaratról, hogy kövessük az Urat, s várjuk az ő eljövetelét. Úgy fogalmazott a főpásztor: lelki utazásunkat az Úr megkeresésére irányítjuk, és magunkkal visszük azt, amire szükségünk van, vagyis az adventi koszorún levő fényt a tájékozódáshoz, a hitet a kitartáshoz és a reményt a megtaláláshoz. Hozzátette: ugyanakkor van egy másfajta készülődés is, amikor nem éppen össze-, hanem kicsomagolunk, rendezzük környezetünket, amit szeretettel teszünk annak reményében, hogy aki hozzánk érkezik, érezze jól magát. Az adventi idő tehát erre is hív bennünket, hogy tudatosítsák magunkban azt: kell legyen egy változás, átalakulás az életünkben, amikor azért lépünk egymás felé önzetlenül, mert öröm számunkra, hogy adhatunk valamit a másik ember számára.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!