ERDON Helyi hírek

2010.05.22. 09:07

A környezetükre is figyelnek

<p>Szatmárnémeti - Saját tervezésű, környezetbarát házakat mutatott be a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Iskolaközpont X. B osztályának néhány diákja, akik elmondták, szívesen élnének az említett ingatlanokban.</p>

A hit általi értékek elmélyítése mellett a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpontban más tevékenységekre, például környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektetnek. Az iskolaközpont diákjai számára HámLászló, az iskolaközpont névadójának, HámJános püspöknek az ötödik ágú leszármazottja a tanév elején versenyt hirdetett a Jövő ökoháza címmel. A tervezési versenyt örömmel fogadta az iskola igazgatója, ÁdámkóIstván, aki hozzátette többek között azért is örült a versenynek, mert így a diákok többek között a jövőről is gondolkodnak. A verseny értékelésére a nemrégiben megtartott Hám János Napok keretében került sor, ahol a három csapat makettjét Hám László értékelte, ám előzőleg az iskola honlapján a diákok szavazhattak a szerintük legjobbnbak tartott munkára. Ádámkó hozzátette, több mint 20 ezer szavazat érkezett, ami azt jelenti, hogy az iskola diákságát megmozgatta, és többen el is olvasták az alternatív energiahordozókról szóló pályamunkákat, ami szintén hasznos. A terveket és maketteket elkészítő csapatok — Ekoviskó (Leiti Renáta, Kostyál Maskulik Ditta, Szórádi Gergő), Környezetbarátház (BakiNándor, FülöpNorbert, KovácsTamás) és Szélpalota (HütterDóra, CajalLehel, SzűcsTamás, PaulinerRolland) — egy tartalmas kiránduláson vehetnek részt ősszel, mely keretében többek között ellátogatnak az iskolaközpont partneriskolájába Miskolcra, valamint a budapestiCsodákPalotájába is. A csapatoknak VargaGyörgy fizikatanár segített a megvalósításban.
Ádámkó elmondta, azt gondolja, hogy ezt a témát melegen kell tartani, így a következő tanévben is számíthatnak a diákok hasonló versenyre, ami a remények szerint több tanulót megmozgat majd. Emellett a diákok más, a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységeken is részt vesznek, de papírgyűjtést is rendszeresen szerveznek. A maketteket készítő diákok kérdésünkre elmondták, terveik az életben is megvalósíthatóak lennének, sőt, sokan még laknának is az általuk tervezett környezetbarát házakban. Emellett a környezetvédelmet fontosnak tartják, valamint szívesen részt vesznek hasonló tevékenységeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!