ERDON Helyi hírek

2011.11.02. 13:43

A holnapi, ünnepi koncertről

Mindenszentek ünnepe tiszteletére Maurice Ravel és Luigi Cherubini művek hangzanak el holnap este a Nagyváradi Állami Filharmóniában.

 

 

Maurice Ravel Pavane egy infánsnő halálára, valamint Couperin sírjánál című műveit, továbbá Luigi Cherubini e-moll rekviemjét hallagathatja meg a zeneszerető közönség ma este 19 órától. A maii sajtótájákoztatón ennek kapcsán Romeo Rîmbu karmester elmondta: úgy érzi, hogy mióta változott a filharmónia művészeti igazgatója, koherensebb a filharmónia repertoárja – gyakorlatilag mindegyik koncert egy esemény, nemcsak a nagy hozzáértéssel összeállított műsor miatt, hanem azért is, mert mindegyik egy-egy különleges alkalomhoz kapcsolható.

 

Fegyelmezetten

 

Elismeréssel nyilatkozott Rîmbu Lászlóffy Zsolt karigazgatóról, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón. A kórustagok nagyon érzékenyen reagálnak a karmester minden rezdülésére, s igyekszik a legjobbat nyújtani, ellensúlyozva azt, hogy a tagok száma nagyon csekély, hangzott el. A karigazgató is kihangsúlyozta: a kórus rendkívüli fegyelmezettséggel igyekszik megfelelő módon előadni olyan műveket, melyek dupla létszámot igényelnének. Mint hozzátette, ez az egyetlen „félnormás” kórus Románia-szerte. A későbbiek során elhangzott: elképzelhető, hogy az elkövetkezendőkben együttműködést kezdeményeznek különböző templomi kórusokkal.

A Cherubini-műről a karigazgató elmondta: XVI. Lajos halála alkalmából írta a zeneszerző. „Ez a szinte elfelejtett zene megérdemli a közönség figyelmét.” Ravel ma elhangzó művei pedig rendkívüli kifinomultságukkal tűnnek ki, „nem valami morbid, depressziós zene”, a szomorú témák tehát senkit nem kell elijesszenek.

 

Kamarakoncertek

 

Tódor Albert, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója kifejtette: mert a zeneszerető publikum igényelte, jövő héttől rendszeresek lesznek a kamarakoncertek, s szintén jövő héttől a lecke-koncertek is elkezdődnek. Felhívta a figyelmet egyúttal arra: kaphatók még bérletek, illetve a jegyek megvételét lehetőleg senki ne halassza az utolsó pillanatra; koncert előtt rendszerint sorok alakulnak ki, holott a pénztárok már fél öttől nyitva vannak.

A sajtótájékoztatón részt vett Săteanu Vasile nyugdíjas tanár, műsorvezető, aki elmondta: csütörtökönként 13 óra 10 perctől a Mária Rádióban információkat, valamint zenerészleteket tartalmazó koncert-előzetest tartanak Találkozó a csütörtök esti koncert előtt címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!