ERDON Helyi hírek

2011.02.01. 10:29

A Filharmóniának jót tesz az átszervezés

<p>Nagyvárad - A Nagyváradi Filharmónia igazgatója szerint az intézmény életében kedvező változást hoz majd az átszervezés, melynek során a két néptáncegyüttes a filharmóniától a román, illetve a magyar színházhoz fog átkerülni.</p>

Megkeresésünkre válaszolva Todor Albert a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója elmondta, hogy még nem kapták meg a megyei tanács hivatalos döntését, így érdemben még nem tud nyilatkozni a kérdésben, de azt leszögezte, hogy a Filharmónia a Bihar Megyei Tanács által elfogadott döntésnek eleget téve fog a jövőben működni. Ezt követően Tódor felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyváradi filharmónia volt az egyetlen az országban, amelynek keretében folklóregyüttesek is működtek. „A döntés nyomán ismét csak mint komolyzenei intézmény tudunk majd működni” - fogalmazott az igazgató, aki szerint az átszervezés után a filharmónia előreláthatóbban fogja tudni kezelni a költségvetést. Tódor ugyanis elárulta azt, hogy a néptáncegyüttesek előre nem látható költségekre is kényszerítették a filharmóniát. Példaként említette a néptáncegyüttes tavalyi, kínai vendégszereplését: „nagyon sok költségünk volt a ruhák felújításával, a hangszerek becsomagolásával, és egy tangóharmonikát is kellett vásárolnunk. Ezek a kiadások nem voltak beszervezve a költségvetésbe, hiszen akkor még nem tudtuk azt, hogy a váradi néptáncosokat is beválasztják azok közé a kulturális csoportok közé, melyek Kínában képviselhetik Romániát” - jelezte Tódor Albert. „Úgy ítélem meg, hogy könnyebb dolga lesz a filharmóniának, mert kevesebb lesz a kiadás” - tette hozzá végül az igazgató.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!