ERDON Helyi hírek

2019.11.01. 11:47

AKCIÓK és KEDVEZMÉNYEK az ideális egészségi állapot eléréséért

A nagyváradi PELICAN KLINIKAI KÓRHÁZ hagyományt teremt azok körében, akik egészségük javítására törekszenek, valamint hangsúlyt fektet a speciális kivizsgálások hozzáférhetőségére, amelyek megelőzhetik a súlyos betegségek kialakulását.

A nagyváradi PELICAN KLINIKAI KÓRHÁZ hagyományt teremt azok körében, akik egészségük javítására törekszenek, valamint hangsúlyt fektet a speciális kivizsgálások hozzáférhetőségére, amelyek megelőzhetik a súlyos betegségek kialakulását.Mivel ebben az időszakban több súlyos betegség (csontritkulás, mellrák stb.) elleni harc világnapja van, több új, kedvezményes orvosi vizsgálatot kínálnak azért, hogy meg lehessen előzni egy sor súlyos betegséget, ezáltal javulhat az emberek életminősége, egészségesebb társadalom alakulhat ki.

Ezért 2019.10.08.–2019.12.31. között INGYENES, valamint KEDVEZMÉNYES ÁRÚ kivizsgálásokkal várják a pácienseket a nőgyógyászati rendellenességek, a csontritkulás és a mellrák kialakulását megelőző szűrővizsgálatokra:

1. INGYENES vizsgálatok nőgyógyászati rendellenességek kimutatására, főképpen a súlyosabb fázisban lévőknél:

– szűrővizsgálat a méhszájsebek megelőzése érdekében (háziorvosi küldőcédula alapján, nőgyógyászati és szülészeti szakrendelésre)

– szűrővizsgálat a mellrákot megelőző fázis megállapítására (háziorvosi küldőcédula alapján, nőgyógyászati és szülészeti szakrendelésre)

– szűrővizsgálat egyéb nőgyógyászati rendellenességek, fertőzések megállapítása és kezelése érdekében (háziorvosi küldőcédula alapján, nőgyógyászati és szülészeti szakrendelésre)

A legtöbb nőgyógyászati betegség gyógyítható, és korai felismerésük felér a hosszú távú egészség biztosításával, ezért ezzel az akcióval kívánunk segíteni minél több hölgynek, hogy betegségmentes, hosszú életnek örvendhessen.

FONTOS:

Az INGYENES kivizsgálások naponta a páciensek rendelkezésére állnak, a nagyváradi PELICAN KLINIKAI KÓRHÁZ járóbeteg-rendelőiben: Rogériuszon, a Corneliu Coposu 2. szám alatt, valamint a Nufărul negyedben, a Constantin Nottara utca C8–C10-es tömbházaiban.

Az INGYENES vizsgálatok elvégzése érdekében kérik a pácienseket, hogy szerezzék be a háziorvosi küldőcédulát, amelyen legyen feltüntetve a fenti diagnózisok egyike.

Az akció 2019.12.31-ig tart.

Időpont-egyeztetés miatt hívják a 0259/444-444-es központi telefonszámot.

2. KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATOK

A páciensek csontsűrűségmérő vizsgálatokon is részt vehetnek, a csökkent csontsűrűség vagy a csontritkulás felfedezése érdekében. Az akció két szakaszban zajlik, melyekért 50 lejt kell fizetni:

– DEXA csontsűrűségmérő vizsgálat mindkét csípőnél (2 szegmens)

– DEXA csontsűrűségmérő vizsgálat a csípő és az ágyéki gerinc tájékán (2 szegmens)

Hasznos információk:

Az ún. oszteodenziometriás vizsgálat a csont sűrűségét méri, és megállapítható az esetleges csontritkulás. A nagyváradi PELICAN KLINIKAI KÓRHÁZBAN a modern DEXTRUM CSONTSŰRŰSÉGMÉRŐVEL végzik ezt a vizsgálatot.

A DEXA csontsűrűségmérésnél X sugarakat használnak, melyek áthatolnak a csontozaton, ezáltal felmérhető a csont sűrűségi fokozata. Az eljárás fájdalommentes, és több részen is elvégezhető, legtöbbször a csípő tájékán (a combnyak van a legjobban kitéve a csontritkulásnak, ezáltal a töréseknek), az ágyéki gerinc és az alsókar tájékán. Ezen mérések eredményei szerint részesülhetnek a betegek személyre szabott kezelésben.

A csontritkulás sok kellemetlenséget okozhat a pácienseknek, néha magatehetetlen állapothoz vagy halálhoz is vezethet. Ha idejében felfedezik, hatékony kezelésben részesülhetnek, megelőzve a fentebb felsorolt következményeket.

FONTOS:

A páciensek részt vehetnek ezeken a vizsgálatokon háziorvosi küldőcédula nélkül is. A kivizsgálások a nagyváradi PELICAN KLINIKAI KÓRHÁZ járóbeteg-rendelőjében zajlanak naponta: Rogériuszon, a Corneliu Coposu 2. szám alatt.

Az akció 2019.12.31-ig tart.

Időpont-egyeztetés miatt hívják a 0259/444-444-es központi telefonszámot.

3. Akciós mammográfiai és ultrahangos vizsgálat, 50 százalékos kedvezménnyel:

- kétoldali mammográfia (80 lejért)

- kétoldali ultrahangos vizsgálat (75 lejért)

FONTOS:

A páciensek részt vehetnek ezeken a vizsgálatokon háziorvosi küldőcédula nélkül is. A kivizsgálások a nagyváradi PELICAN KLINIKAI KÓRHÁZ járóbeteg-rendelőjében zajlanak naponta: Rogériuszon, a Corneliu Coposu 2. szám alatt.

Az akció 2019.12.31-ig tart.

Időpont-egyeztetés miatt hívják a 0259/444-444-es központi telefonszámot.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK a BIHAR MEGYEI KÖZEGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÓSÁG részéről

A MÉHNYAKRÁK A HPV-VÍRUSSAL VALÓ MEGFERTŐZŐDÉS NYOMÁN ALAKUL KI

A méhnyakrákot bizonyos HPV-vírustörzsek okozzák. A HPV-vírustörzsek közül tizenötöt magas kockázatú törzseknek nyilvánítottak. Ezek közül is a 16-os és a 18-as a felelős a méhnyakrákos esetek kialakulásának 70 százalékáért. A HPV-vírusfertőzés az esetek 90 százalékában elmúlik magától, de ha huzamosabb ideig fennáll, rákosodást idézhet elő.

HOGYAN LEHET ELKAPNI A HPV-t?

Ez a genitális traktus leggyakoribb fertőzése. Majdnem minden felnőttkorú, nemi életet élő személy megfertőződik legalább egyszer élete során. A fertőzés átadása nemi úton történik, az óvszer nem biztosít százszázalékos védelmet.

A MÉHNYAKRÁK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATI TÉNYEZŐI:

A dohányzás, a nemi élet túl korai elkezdése, több szexuális partner, örökletes tényező, gyenge immunrendszer, valamint olyan egyéb, nemi úton terjedő fertőzés, amelyek elősegítik a HPV-fertőzés kialakulását.

A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZHETŐ:

A kislányok és kamaszlányok beoltása, még a nemi élet megkezdése előtt, az esetek 90 százalékában biztonságot nyújt a méhnyakrák kialakulása ellen. Az oltással rendelkező hölgyek 30 százalékkal járulnak hozzá az ebben a betegségben történt elhalálozások számának csökkentéséhez.

A MÉHNYAKRÁK GYÓGYÍTHATÓ:

Az elrákosodást megelőző állapotban felfedezett sebek kezelése, valamint a rendszeres ellenőrző szűrés nyomán a beteg teljesen felépülhet. Amikor időben felfedezik, 90 százalék a túlélési esély. A HPV-oltás beadása ajánlott a 9–15 éves kislányoknak, és a szülők vagy törvényes gyámok kérhetik a háziorvosoknál.

NE FELEDJÉK! A nagyváradi PELICAN KLINIKAI KÓRHÁZNÁL INGYENES a Babeș–Papanicolau teszt, az országos rákszűrési kampány keretében. Ha ez rendszeresen megtörténik, a rákszűrés a legjobb módja a betegség elleni védekezésnek.

A MELLRÁK MEGELŐZHETŐ

A mellrák előfordulása sokkal gyakoribb egyéb rákfajtáknál, ez minden országban kimutatható, függetlenül a fejlettségi szinttől. Romániában a mellrák a nőknél kialakult rákfajták negyedét teszi ki. A föld női lakosságának elhalálozásához 15 százalékában járul hozzá ez a rákfajta. Romániában mellrák következtében évente 2779-en halnak meg, nálunk a legalacsonyabb a rákszűrésre jelentkező hölgyek számaránya.

MEGJEGYZENDŐ:

A mellrák a nők körében a legelterjedtebb betegség!

A későn felfedezett mellrák kezelhető a legnehezebben!

A kezeletlen mellrák a legsúlyosabb állapotot idézheti elő!

Az idejében diagnosztizált és kezelt betegség növeli a túlélés esélyét és az életminőség javítását!

A mammográfiai vizsgálat a legfontosabb a mellrák idejében történő felfedezésében.

A felépülési esély sokban függ attól, hogy mikor fedezik fel. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 50 és 69 év közötti nőknél ajánlatos a mammográfia elvégzése, mert ebben az életperiódusban a legnagyobb a mellrák előfordulási esélye.

ELÉRHETŐSÉG:

A nagyváradi PELICAN KLINIKAI KÓRHÁZ által felajánlott vizsgálatok elvégzéséhez a következő módon lehet időpontot kapni:

– online, a www.spitalpelican.ro weblapon, a Programări online menüpont alatt

– a callcenter@spitalpelican.ro e-mail címen

– telefonon a 0259/444-444-es számon (néhány perces várakozási idő után).

(Fizetett hirdetés: H298953)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!