ERDON Helyi hírek

2019.09.27. 11:04

Színházmúzeum nyílik Nagyváradon

Partiumi, de erdélyi szinten is egyedülálló gyűjtemény fogja gazdagítani a közeljövőben Nagyvárad kulturális életét: Varga Vilmos és Színésztársai Partiumi Színházi Gyűjteménye névvel színházmúzeum nyílik a Pável utca 10. szám alatt.

Partiumi, de erdélyi szinten is egyedülálló gyűjtemény fogja gazdagítani a közeljövőben Nagyvárad kulturális életét: Varga Vilmos és Színésztársai Partiumi Színházi Gyűjteménye névvel színházmúzeum nyílik a Pável utca 10. szám alatt.A március óta a Partiumi Keresztény Egyetem tulajdonában levő épületben létesülő gyűjteményről a kezdeményező Kiss Stúdió Alapítvány részéről Kiss Törék Ildikó, a PKE részéről pedig Pálfi József rektor, illetve Nyíri Enikő kommunikáció- és PR-felelős beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatón. A gyűjtemény létrehozásának gondolata a huszonöt éves évforduló jegyében a Kiss Stúdió Alapítvány részéről már két éve megfogalmazódott, a színházmúzeum a különböző helyszínek felkeresése után végül a Partiumi Keresztény Egyetemen talált otthonra – mondta el Kiss Törék Ildikó. Miután felmérték a kezdeményezés jelentőségét, az igazgatótanács támogatta a gondolatot – fűzte hozzá Pálfi József rektor. „A magyar kormány támogatásának köszönhetően az utóbbi időben egyetemünk több infrastrukturális fejlesztést is végre tudott hajtani, olyan ingatlanokhoz jutottunk és jutunk folyamatosan, amelyek egyetemünket fejlesztik. Így nemcsak kizárólag az oktatásnak tudunk lehetőséget biztosítani, hanem egyéb olyan jelentőségű intézménynek is, mint a színházmúzeum. A PKE egyre inkább a régió egyeteme kíván lenni, ezért nemcsak az oktatás, hanem mindaz, ami a Partiumot érintő kultúra, művelődés, számunkra nagyon fontos. Nyilvánvaló, hogy mindenkinek nem tudunk helyet biztosítani, de minden olyan intézménnyel, társasággal, intézettel, melyek az oktatás, kultúra, művelődés bármely területén szerepet vállalnak, azokkal mi szívesen együtt dolgozunk” – nyilatkozta a rektor.

Közösségi tér

A márciusban megvásárolt Pável utca 10. szám alatti ingatlanon az egyetem a külső felújítást már elvégezte, a belső renoválás még zajlik, amit anyagilag a Kiss Stúdió Alapítvány is támogat.

A most lejáró pályázat által a magyar kormány hatmillió forinttal támogatta a Kiss Stúdió Alapítványt, a következő, már benyújtott pályázat a létesülő gyűjtemény bővítését célozza meg – mondta el Kiss Törék Ildikó. A gyűjtemény tárlóit az a magyarországi cég kivitelezi, amelyik a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum bútorait is készítette. Ezekben fényképek, jelmezek, relikviák, díjak, és műsorfüzetek kapnak majd helyet.

Az első teremben – amelyet várhatóan még ebben az évben megnyitnak – Papp Magda, Varga Vilmos, Csiky Ibolya, Halasi Erzsébet, Bathó Ida hagyatékaiból származó tárgyak kapnak helyet. A kiállítási anyagok feldolgozása Tavaszi Hajnal levéltáros, művelődéstörténész segítségével történik – jegyezte meg Kiss Törék Ildikó. Az indulást követően a gyűjteményt többek között Szabó József Ódzsa, Szombati Gille Ottó, Gulácsy Albert hagyatékaival bővítik, ezeknek beszerzése már előkészületben van – tudtuk meg. A gyűjteményt gazdagítja majd Weiss István fotóművész fotógyűjteménye is.

Az épület termei nemcsak kiállítási térként fognak működni, hanem közösségi funkciója is lesz, ahol egyetemi konferenciákat, pódiumbeszélgetéseket, felolvasóesteket fognak tartani.

A közeljövőben az Országos Színháztörténeti Múzeumot is felkeresik majd, valószínű, hogy onnan további anyagokat szerezhetnek meg, jelenleg elsősorban azonban a közelmúltban elhunyt, a közbeszédben még jelen levő színészek életének a bemutatására helyezik a hangsúlyt – mondta el Kiss Törék Ildikó. A Szigligeti Színházat még nem keresték meg, egyelőre a hátramaradt hagyatékokat leltározták fel – tette hozzá. A gyűjtemény állandó látogatói valószínűleg az egyetem diákjai lesznek, hiszen például a magyar nyelv és irodalom szakon belül színháztörténetet is tanulnak – fűzte hozzá Nyíri Enikő kommunikációfelelős, aki hozzátette: a múzeumi nyílt napokon a középiskolás diákok előtt is megnyitják majd a létesítményt.

Az épület többi termét – összesen 5–8 helyiségről van szó – az egyetem fogja használni majd.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!