ERDON Helyi hírek

2019.09.13. 10:19

Nagyvárad zenei élete a Thurzó-gyűjtemény tükrében: Michael Haydn, Patachich Ádám püspök komponistája

Nagyváradnak zenetörténelmi szempontból nincs meghatározott nulladik ,,arany mérföldköve”, mivel mindig híres és magas szintű zenei élet folyt a városban.

Nagyváradnak zenetörténelmi szempontból nincs meghatározott nulladik ,,arany mérföldköve”, mivel mindig híres és magas szintű zenei élet folyt a városban.

 

Az elmúlt évtizedekben megjelent cikkek nagy részét kutatva, elemezve, megállapíthatjuk, hogy többnyire a 18. század második felére és három személyre összepontosítanak a váradi zenetörténelmet tekintve: Michael Haydn, August Carl Ditters von Dittersdorf és Wenzel Pichl zeneszerzőkre.

Amikor a 45 éves Patachich Ádám 1760 tavaszán váradi főpásztorként bevonul székhelyére, akkor érkezik meg vele együtt a 23 éves Michael Haydn is, Joseph Haydn öccse. A fiatal művésznek nagy szerencsét jelentett az, hogy a püspök váradi zenekarának szervezésére adott megbízást, mivel ez abban a korban azt is jelentette, hogy alkalma nyílt kielégíteni alkotói. Rövidesen megszervezte a püspöki zene- és énekkart, valamint a már addig is működő kamaraegyüttest jelentősen kibővítette. Három zenészbarátját is magával hozta mikor eljött Bécsből: egy csellistát, egy klarinétost, és egy vadászkürtöst. Haydn számos művet hagyott az utókorra, amelyekből párat épp Váradon komponált. Többek között az A-dúr Missa Solemnist, két szimfóniát, a hegedűre és zenekarra írt B-dúr koncertet, valamint az orgonára és mélyhegedűre komponált versenyművet. A magyar katolikus egyházi zenében népszerű A-dúr ünnepi miséjének magyaros motívumai is a két esztendős váradi munkássága alatt keletkeztek. Ne feledjük, hogy a fiatal karmester-zeneszerzőnek egyik feladata épp az ilyen művek komponálása, betanítása és előadása volt. Amikor ide jött, a szerződésében szerepelt – a kor szokásainak megfelelően –, hogy eredeti alkotásokkal is emelnie kell az egyházi liturgia fényét és a püspöki udvar hírnevét.

Az ifjú zeneszerző csupán két évet töltött Váradon, Haydn 1762-ben hagyta el a várost, miután részt vett a kitűnő együttese kíséretében az új, Hillebrandt tervezte monumentális püspöki palota alapkőletétele alkalmából szervezett ünnepségen. Egy akkor nekrológ így számol be erről: „…a püspök zenekara külön az alkalomra írt zenedarabot játszott…” – valószínűleg ezt a művet ő írta és vezényelte.

Büszke vagyok arra, hogy Michael Haydn épp Nagyváradon szerezte a pályája legmaradandóbb útravalóját, és valószínűleg a teljes művészi fegyverzetének sokszínűségét is nagy mértékben a váradi tapasztalatainak köszönhette, Nagyváradon pedig több kezdeményes őrzi az ő nevét.

Michael Haydn kamarakórus

A művészetekkel foglalkozó Kristófi család is több generáció óta szervesen kapcsolódik a város zenei életéhez. A megközelítőleg 20 tagú kamarakórust Kristófi János Zsigmond orgonaművész és karvezető alapította 2002-ben. A kamarakórus a Partiumi Keresztény Egyetem zeneszakos diákjaiból alakult. Természetesen az elmúlt 17 év folyamán tagjai folyamatosan cserélődtek, de ezzel együtt a magas művészi színvonal nem csökkent. Jogosan, pozitív elismeréssel vélekednek róluk szerte a világban is.

Egyházzenei fesztivál

A Michael Haydn – Wenzel Pichl – Carl Ditters von Dittersdorf fesztivál elindításának gondolata már azelőtt foglalkoztatta nagytatámat, Thurzó Sándort, mint ahogy az ténylegesen 2004-ben megvalósult volna. A fesztiválnak három nagyváradi katolikus templom szolgált helyszínül: a székesegyházban, a Barátok temploma és a Szent László templom (amely 1723-tól 1780-ig székesegyházként működött városunkban). Nagytatám elhunyta után pár évvel úgy döntöttem, hogy határozatlan időre felfüggesztem a fesztivál évről-évre történő megszervezését.

A „Camerata Michael Haydn” kamarazenekar

A kamarazenekar 2015 májusában alakult Nagy Kálmán koncertmester, valamint a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekar néhány tagjának kezdeményezésére. Az intézménynek így ettől az évtől kezdődően ismételten lett hivatásos együttese, az előző hasonló együttes még az 1989-es rendszerváltáskor bomlott fel. Repertoárjuk széles skálán mozog: a komolyzenétől egészen a könnyűzenéig terjed.

Thurzó Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!