ERDON Helyi hírek

2019.09.17. 15:07

Jön a HolnapFeszt és a Könyvmaraton

Ezen a hétvégén Közép-Kelet-Európa legkisebb fesztiválját, a HolnapFesztet, november elején pedig a Könyvmaratont szervezi meg Nagyváradon a Várad Kulturális Folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület.

Ezen a hétvégén Közép-Kelet-Európa legkisebb fesztiválját, a HolnapFesztet, november elején pedig a Könyvmaratont szervezi meg Nagyváradon a Várad Kulturális Folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület.

A két kulturális programsorozatot beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón Szűcs László, a Várad Kulturális folyóirat igazgatója elöljáróban bejelentette, hogy az intézményt fenntartó Bihar Megyei Tanács értékelte ötéves mandátumát, és ennek nyomán Szűcs László folytathatja tevékenységét a folyóirat igazgatójaként. Szűcs László bejelentette azt is, hogy a múlt héten zárult le az a Románia–Magyarország határon átnyúló projekt, melynek keretében felújítják a római katolikus püspökség tulajdonát képező, de 2016 óta tíz évig a Várad kulturális folyóirat kezelésében lévő velencei kultúrházat, ahol multifunkcionális kulturális központot alakítanak ki. Lezárult a kivitelezés közbeszerzési eljárása, a fenntartó Bihar Megyei Tanács külső szakértővel vizsgálja meg az egyetlen beérkező pályázatot. A 775 ezer euró összértékű beruházás már az idén elkezdődhet, és jó esély van arra, hogy a jövő év végére be is fejeződik. A munkálatok során emeletet és manzárdot építenek az ingatlanra, amelyben kiállítótermet, stúdiótermet és kisebb tereket alakítanak ki, ugyanakkor megmarad a mintegy kétszáz fő befogadására alkalmas nagy előadóterem, ahol színházi produkciókat is be lehet mutatni. Mint Szűcs László elmondta, ez egy befogadó intézmény lesz, nem titkolt szándékuk becsábítani oda magukat a várad-velenceieket is, és román nyelvű produkcióknak is helyet adna a megújuló ingatlan. Kérdésünkre válaszolva Szűcs László elmondta, hogy a Várad folyóirat szerkesztősége nem költözik el a Színház (Patrioţilor) utcai székhelyéről.

HolnapFeszt

Szeptember 19–21. között rendezi meg a Várad Kulturális Folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület a VII. HolnapFeszt összművészeti fesztivált a felújított Ady Endre Múzeumban. Az eseménysorozatot Szűcs László félig tréfásan úgy harangozta be, hogy ez Közép-Kelet-Európa legkisebb kulturális fesztiválja, amolyan stúdiófesztivál, ugyanis nem akar nagyon széles közönségréteghez szólni, noha a teljes művészeti spektrumot felöleli: az irodalmi jellegű programok mellett lesznek ugyanis zenei, képzőművészeti és színházi események is ennek a joggal összművészetinek nevezett fesztiválnak a keretében. A rendezvények többsége a felújított Ady Múzeumban zajlik majd, de lesznek programok a Várad szerkesztőségében (Színház/Patrioţilor u. 2. szám) és a Szigligeti Stúdióban is.

Írás, olvasás, főzés

Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke a maga során bejelentette, hogy ismét író-olvasó-főző programot szerveznek a legutóbb nagy sikernek örvendő hasonló rendezvényük után, amikor Cserna-Szabó András író főzött pacalt az olvasóknak a Posticumban. Szeptember 27-én Király Kinga Júlia látogat Nagyváradra, ahol bemutatják A túlélés receptjei című kötetét, melyben holokauszt túlélők receptjeit, történeteit gyűjtötte össze. Mint Simon Judit elmondta, a haláltáborok poklában szenvedő nők egyik túlélési stratégiája azt volt, hogy elmesélték egymásnak, milyen ételeket főztek otthon, hogyan készítették el ezeket, és hogyan zajlottak le az ebédek, a vacsorák stb. Király Kinga Júlia meg is főz majd Váradon egy ételt egy ilyen recept alapján. Az esemény kezdési időpontja várhatóan este hat óra, a helyszín még egyeztetés alatt áll.

A továbbiakban a november 7–9. között megrendezendő Könyvmaratonról beszélt Simon Judit, amelyet szintén közösen szervez meg a folyóirat, az egyesület, illetve a Szigligeti Színház. A Szigligeti Stúdióban lezajló eseménysorozaton bemutatják az egyesület, valamint az Europrint Kiadó friss köteteit, és természetesen lesz meghívott íróvendég is. A Könyvmaraton idején mutatja be a Szigligeti Színház Szabó Magda Tündér Laláját Egressy Zoltán átdolgozásában, a bemutató után beszélgetés lesz Egressy Zoltánnal. Az idei könyvmaraton kétségkívül legnagyobb újdonsága a drámaíró verseny lesz. Ady Endre nagyváradi időszakának három momentumát választják ki a szervezők, és ezekből az epizódokból kell egy nap alatt (november 7-én csütörtökön) egy-egy drámát írjon három szerző: Lovassy Cseh Tamás, Bíró Árpád és Demény Péter. Sorsolással döntik majd el, hogy melyik szerző melyik epizódból kell drámát írjon. Ezt követőn a felkért három rendező – Hunyadi István, Tasnádi-Sáhy Péter és Mátyás Zsolt – azt sorsolja ki, hogy melyikük melyik darabot rendezi meg, és azt is kisorsolják, hogy a Szigligeti Színház mely tagjai játszanak majd az adott előadásokban. A műveket egy nap alatt kell megrendezni, szombaton este pedig mindhárom előadást be is mutatják a Szigligeti Stúdióban. Szűcs László bejelentette, hogy a Könyvmaraton előrendezvényeként november 1-jén a Kaláka együttes lép fel Nagyváradon a Vannak vidékek című műsorával. A közkedvelt zenekar Bogdán Zsolt színművésszel lép majd fel a Nagyváradi Filharmóniában este hét órától. A Könyvmaraton rendezvényei a Kaláka és Bogdán Zsolt közös műsorának kivételével ingyenesek lesznek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!