ERDON Helyi hírek

2019.09.19. 10:58

Évadnyitó a Carmina Buranával

Sajtótájékoztatón ismertették szerda délelőtt a Nagyváradi Állami Filharmónia mai évadnyitó hangversenyének meghívottait és műsorát.

Sajtótájékoztatón ismertették szerda délelőtt a Nagyváradi Állami Filharmónia mai évadnyitó hangversenyének meghívottait és műsorát.

Carl Orff immár több mint nyolc évtizede világszerte töretlen népszerűségnek örvendő Carmina Buranáját ma este 7 órától Romeo Rîmbu, a zeneintézmény évtizedek óta jól ismert állandó karmestere vezényli. A hangversenyen közreműködik a filharmónia Lászlóffy Zsolt vezette énekkara, valamint a nagyváradi Iuliu Maniu Görögkatolikus Líceum Nicoleta Țâmpu által felkészített gyermekkórusa. Az énekes szólisták: a Moldovai Köztársaságból származó Mariana Bulicanu szoprán, aki jelenleg a Craiovai Opera szólistája, a nagyváradi születésű Ștefan von Korch tenor, több hazai operaszínpad népszerű maghívottja, valamint a Váradon visszatérő vendégnek számító Adrian Mărcan bariton, a Bukaresti Román Nemzeti Opera szólistája – őt legutóbb Brahms Német Rekviemjében hallhatta a váradi közönség.

Az előadás hátteréről

Az elmúlt bő két évtizedben, népszerűsége miatt okkal, immár harmadszor hangzik el évadkezdő darabként Nagyváradon a Carmina Burana, amit korábban, 2012-ben, illetve 2007-ben szintén Rîmbu karmester vezényelt itt.

Foica László művészeti igazgató egy koncertévad megtervezésének rendkívül komplex feladataira utalva kiemelte, az évadkezdés mindig jó lehetőség egy nagyobb szabású mű előadására, hiszen ekkor még több idő van a próbákra, előkészületekre, mint a további, hetente váltakozó hangversenyek esetében.

Romeo Rîmbu karmester, egy rövid visszaemlékezésben tért ki arra, hogy a kilencvenes évek elején még Jean-Pierre Ponnelle francia rendező háttérben vetített idevágó filmjével játszották a Carmina Buranát a nagyváradi színházban.

Mariana Bulicanu szopránszólista, aki most másodszor énekel a váradi filharmóniában, elmondta, a darab minden egyes előadása nagy kihívás számára, még úgy is, hogy korábban már nagy színpadokon volt lehetősége ezt előadni, például az amszterdami Concertgebouw zenekarával, vagy az Izraeli Nemzeti Balett-társasággal.

Von Korch tenor szerényen és szűkszavúan köszönte meg a megtiszteltetést, hogy váradiként szerepelhet az előadásban. Neki a híres úgynevezett "sült hattyú" ironikus dala jut a Carminából, szellemes részlet, mely rendkívüli kihívás, nemcsak technikailag, a merészen magas hangok miatt, de dramaturgia tekintetében is.

A soron következő szólistáról, Adrian Mărcan baritonról megtudtuk, sajnos egy váratlan családi tragédia miatt nem tudott jelen lenni a sajtótájékoztatón, de a koncertre már biztosan megérkezik.

A gyermekkórust vezető Nicoleta Țâmpu elmondta, 2012-ben, a nagyváradi görögkatolikus líceum akkori Fiat Lux kórusa már együttműködött a filharmóniával a

Carminában. Most egy 23 tagú, 9-16 év közötti lányokból álló egynemű karral vesznek részt a produkcióban.

Végül Lászlóffy Zsolt, a filharmónia énekkarának karmestere beszélt röviden, kiemelve, hogy a darab nagyszabású előadásai elsősorban a zene örömét hivatottak szolgálni előadók és közönség számára egyaránt. Továbbá rövid ironikus párhuzamot vont a nagy zenemű pikáns világi szövegi tartalmú részletei, illetve a filharmónia előterében épp jelenleg látható akt természetű fotográfiákból álló kiállítás között.

Lászlóffy, megragadva a publicitás lehetőségét elmondta továbbá: a nagyváradi filharmónia énekkara még mindig az egyetlen az országban a profi zeneintézményi kórusok közül, mely megszületése óta úgynevezett "fél normával", tehát félállásban működik, ráadásul hivatalosan kinevezett szólamvezetők nélkül. Foica László úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy megmagyarázta, bár az intézmény részéről az évek során folyamatosan voltak próbálkozások a kórus teljes állásúvá tételére, ezek mindig valamilyen külső anyagi ok vagy szakmai értetlenség miatt megrekedtek. Hozzátette, továbbá, hogy jelenpillanatban az énekkar feladatköre is fele annyi az évadban, mintha teljes állásban lennének.

Megtudtuk azt is, hogy bármily teljes is legyen elvileg a filharmónia zenekara és énekkara, most 14 kiegészítő kórustagra, illetve további 3 zenekari kisegítőre volt szükség a Carmina Burana előadásához.

Végül a főszereplőről, Orffról

Orff hatásossága az egyszerű részletek mesteri szintű nagyszabásúra gyúrásában rejlik. A már-már primitíven repetitív ritmika, a szimpla gesztusokig visszanyúló dallamanyag, a középkori világi költészet őszintesége által inspirált nagyon is sokszor pikáns tematika és rusztikus humor, mindezeket virtuóz ügyességgel emeli nagyszínpadi hatásúra. E fő ismérvek nyomán joggal érthetők okai az első látásra vagy hallásra nagyszabású vokál-szimfonikus műnek tűnő, belső lényegét tekintve mégis könnyen befogadható zeneiségű, szórakoztató Carmina Burana népszerűségének, melynek a hatásos ütőhangszerek arzenáljában is bővelkedő zenekari technikája korántsem oly egyszerű előadói szempontból, mint azt az említett tartalom alapján gondolhatnánk.

Évadnyitó hangversenyen terítéken tehát Carl Orff Carmina Burana, ma este 7 órai kezdettel a filharmónia Enescu-Bartók termében.

 

Tóth Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!