ERDON Helyi hírek

2019.07.25. 13:52

Bővül a belváros turisztikai övezete

Nagyvárad önkormányzata ki akarja terjeszteni a belváros turisztikai övezetét, ennek érdekében alakítanák át térré a Teleki (Primăriei) utcai zsidó történeti múzeum környékét.

Nagyvárad önkormányzata ki akarja terjeszteni a belváros turisztikai övezetét, ennek érdekében alakítanák át térré a Teleki (Primăriei) utcai zsidó történeti múzeum környékét.

 

A Teleki (Primăriei) utcai kis zsinagóga környékének köztérré való átalakításáról kedden tett említést Ilie Bolojan polgármester Hans Klemm leköszönő amerikai nagykövet nagyváradi látogatásakor. Erről a tervről Zatykó Gyula, a polgármester tanácsadója adott lapunknak bővebb információkat. Elmondta, hogy a városvezetés célja kiterjeszteni a belváros turisztikai övezetét a Teleki utca közepéig, sőt, akár az utca végéig. Ennek a célkitűzésnek a jegyében alakítanák át a Kápolna (Rahovei) teret, mely most inkább egy szélesebb, kacskaringós utca, semmint tér. Zatykó Gyula elmondta, hogy az elképzelések szerint lebontanák a múzeummá átalakított zsinagóga körüli kerítést. Az épület közvetlen szomszédságában lévő ortodox templom körüli kerítés egy részét is lebontanák, az ott lévő gyertyagyújtó helyet elköltöztetnék, a területet díszkővel burkolnák, így a múzeum szabadon körbejárható volna és egy esztétikus kis tér jönne létre. Az elképzelések szerint a múzeum és a Partiumi Keresztény Egyetem közötti, most parkolóként funkcionáló területet is bevonnák a térrendezésbe, az egyetem épületének a múzeum felőli oldalához esetleg hozzá lehetne építeni valamit, ami sokkal esztétikusabb lenne, mint a mostani tűzfal. Zatykó Gyula hozzátette, hogy először az egyetem kell majd elvégezze a saját munkálatát, hiszen a térburkolás mindig az utoljára elvégzendő munkálat. Hozzátette: idővel kiszélesítenék a járdát is a főtér és a kis zsinagóga közötti részen.

Ideológiai üzenet

Megkerestük az ügyben Pálfi Józsefet, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorát, aki lapunk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy az egyetem már felvette a kapcsolatot egy tervezőirodával, és várhatóan októberben vagy novemberben születnek meg a konkrét javaslatok arról, hogy mit, hogyan, miképpen lehetne építeni, alakítani az épület mellett. Arra a kérdésünkre, hogy hozzáépítenek-e az épülethez, Pálfi József elmondta: „Egy fejlődő egyetemnek mindig szüksége van új terekre. Most keressük azt az optimális lehetőséget, ami pénzügyi szempontból is megoldható”. A kialakítandó térnek lesz egyfajta ideológiai üzenete. Mint ahogy azt Ilie Bolojan kedden elmondta, mivel a kis zsinagóga mellett van a református templom és az ortodox templom, ezért az új köztérnek a Megértés (Concordia) nevet adják majd, ugyanis a három felekezet temploma annak bizonyítéka, hogy a Váradon élő különböző közösségek tudtak, tudnak, és a jövőben is fognak tudni megértésben együtt élni.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!