ERDON Helyi hírek

2019.06.13. 19:18

Kiállítás: A csend a lelkemből

Ezen a héten zajlik a European Music Open fesztivál a váradi önkormányzat fő szervezésében. Szerda este Csen Csing-Jung tajvani alkotóművész festményeiből nyílt kiállítás a múzeumban.

Ezen a héten zajlik a European Music Open fesztivál a váradi önkormányzat fő szervezésében. Szerda este Csen Csing-Jung tajvani alkotóművész festményeiből nyílt kiállítás a múzeumban.Egy végtelenül rokonszenves, kedves és szerény alkotót ismerhettek meg a kortárs művészet kedvelői szerda este a Körösvidéki Múzeumban Csen Csing-Jung személyében. Bár bőven lenne rá oka – hiszen például a Szent Család című alkotását Szent II. János Pál pápának is bemutatta 2005-ben, aki hangot adva elismerésének, megáldotta Tajvan népét –, még sincs úgymond „elszállva” önmagától: szívesen elbeszélgetett bárkivel, illetve fotózkodott is a Szűz Mária és a gyermek Jézus címet viselő mozaik (muránói üvegmozaik, márvány, aranyfüst) előtt, melyet a Körösvidéki Múzeumnak ajándékozott, hogy gazdagítsa az intézmény állandó tárlatanyagát.

A keleti, bizánci stílusú, 182x268x10 cm méretű, 250 ezer euró értékre becsült ikont (Szűz Mária egy széken ülve, ölében a gyermek Jézussal, aki áldást oszt a kezével) ő maga készítette 2017-ben, tiszteletben tartva a bizánci ikonográfia szabályait. Figyelemre méltó, hogy a lábak tartása, valamint a Jézus áldást osztó keze tartása előfordul Buddha ábrázolása esetében is. Egy ökumenikus képi üzenetet fedezhetünk tehát így fel: a fizikai téren és emberi pszichológián túl az istenség egy és ugyanaz, bárhogy nevezik is a különböző vallások a világ bármely táján.

Bár egyáltalán nem látszik rajta, Csen Csing-Jung már 85 esztendős. Világhírű professzor, kortárs művész, aki több mint 50 év tapasztalattal és számos sikerrel rendelkezik, mind a művészet, mind a felsőoktatás területén. 1977-ben főállású professzor lett a Tajvani Állami Egyetem képzőművészeti tagozatán. Az 1996-ban történt visszavonulása után megkapta a professor emeritus címet. Folyamatosan neveli az egyetemi hallgatókat és a művészetet Tajvan és más országok között szervezett kulturális cserék, valamint országos és nemzetközi kiállítások által támogatja.

Közben is rajzolt

A Romániába most először látogatott alkotó szellemi frissességére jellemző, hogy miközben A csend a lelkemből című kiállításának a megnyitóján a tajpeji filharmónia ESO nevű vonósnégyese és Kuo Yu Feng zongoraművész játszott tajvani zeneműveket, és Hung-Yu Tseng tenorénekes énekelt, ő a hallgatásuk közben a fellépőket rajzolta.

A vernisszázson megjelenteket Alexandru Badea tenorénekes, a European Music Open fesztivál ötletgazdája köszöntötte, majd dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató méltatta Csen Csing-Jung munkásságát. A tárlat augusztus 28-ig tekinthető meg.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!