ERDON Helyi hírek

2019.06.07. 10:48

Boldogasszony zarándokvonat Nagyváradon

Idén is találkozhattunk a csíksomlyói búcsúra zarándokoló hívekkel a nagyállomás peronján. A Boldogasszony zarándokvonat tegnap délben percre pontosan 12.19 órakor érkezett Nagyváradra.

Idén is találkozhattunk a csíksomlyói búcsúra zarándokoló hívekkel a nagyállomás peronján. A Boldogasszony zarándokvonat tegnap délben percre pontosan 12.19 órakor érkezett Nagyváradra.

A csíksomlyói búcsúba tartó járat az útja során több helyen is megállt, mindenhol helyi magyarok csoportja köszöntötte a zarándokokat. A budapesti Keleti pályaudvaron reggel Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az indulás előtt a magyarság hitben való megmaradásáról, a nemzeti összetartozásról beszélt.

Idén is találkozhattunk a csíksomlyói búcsúra zarándokoló hívekkel a váradi vasútállomás 5. számú vágányánál is. Az elmúlt évektől eltérően, a Boldogasszony zarándokvonat tegnap délben a várakozók némi meglepetésére ezúttal percre pontosan, vagyis 12.19 órakor futott be a nagyváradi pályaudvarra. Amúgy már nyolcadjára robogott ez a szerelvény a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, de emlékezetünk szerint nem minden alkalommal állt meg a partiumi megyeszékhelyen. Most körülbelül 1000 zarándok utazott a különjáraton, így a szerelvény szinte egész hosszában elfoglalta a járdaszegély melletti sínt. Ahogy közeledett és lassított, szívderítő volt látni az ablakokból kihajoló, integető, vagy nemzeti színű zászlót lobogtató anyaországi testvéreinket. Ugyanakkor a megérkezés közben a vonaton kifelé kihangosított énekként a Boldogasszony Anyánk hallatszott.

Összevarrják a jövőt

A zarándokokat Mons. Fodor József római katolikus általános helynök köszöntötte. Azt kívánta: érezzék jól magukat, a Szűzanya áldását vegyék és hozzák haza, legyen ezáltal szebb és könnyebb a további életük. A bűnbánattartás, az engesztelés és a hálaadás fontosságáról is beszélt, felidézve egy gyermekkori élményét. „Tegyük bele az Úr szent kezébe az életünket, és legyünk boldogok, hogy együtt lehetünk, imádkozhatunk egymásért”- tanácsolta.

Timár Asztrik ferences szerzetes, a zarándokút lelki vezetője úgy fogalmazott: ahogy a vikárius kérte, lélekben mindenkit magukkal visznek Csíksomlyóra, és ahogy Ferenc pápa óhajtotta, „összevarrják a jövőt”. Reményét fejezte ki, hogy a zarándoklat sok-sok lelki élményt fog eredményezni, ehhez kívánta a Jóisten áldását és kellemes együttlétet az odáig vezető úton is a „mozgó templomban”.

Ezután, miközben többen a könnyeiket törölgették, elhangzott a Miatyánk és az Üdvözlégy Mária, majd felcsendült a Himnusz, a székely himnusz és az Üdvözlégy kegyes Szent László király.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!