ERDON Helyi hírek

2019.05.27. 09:15

Még javítani is remél az USR Plus szövetség

Nagy öröm jellemezte az USR Plus szabad téren tartott eredményváróját Váradon. Azt remélik, hogy első helyen végezhetnek – de a mostani, becsült eredménnyel is nagyon elégedettek.

Nagy öröm jellemezte az USR Plus szabad téren tartott eredményváróját Váradon. Azt remélik, hogy első helyen végezhetnek – de a mostani, becsült eredménnyel is nagyon elégedettek.

Nyílt téren tartotta az urnazárás utáni eredményváró összejövetelét az USR és a Plus pártok választási szövetsége Nagyváradon, a Queen s mögötti udvaron. Kiemelték, hogy nem csak egy pártról van itt szó, mivel sokan csak USR-ként emlegetik az egészet, holott valójában két tömörülés választási szövetsége ez, a USR-é és a Plus nevűé. Az exit pollok szerint 23,9 %-ot érhetett el ez a szövetség, amivel egyből a harmadik politikai erővé vált a romániai színtéren – ám a váradi eredményvárón a két párt itteni képviselői azt mondták, még ennél is jobb eredményben bíznak. Azt remélik ugyanis, hogy a külföldön élő román állampolgárok voksainak összeszámolása után első helyre kerülnek. Ez azonban kétséges, főleg amiatt, hogy nagyon sok potenciális támogatójuk megintcsak nem tudott szavazni külföldön. Ugyanis a román külképviseletek már megint nem készültek fel a diaszpóra fogadására, Európa számos pontján már a reggeli nyitáskor sorok kígyóztak, hogy az emberek leadhassák voksaikat, és estig sem szűnt meg a sorban állás – ennek ellenére a bukaresti kormányzat nem rendelte el, hogy a külföldi szavazókörök nyitva tartását meghosszabbítsák. Annak ellenére sem, hogy többek között épp az USR Plus Szövetség is hivatalosan kérte ezt. Itteni idő szerint 21 órakor tehát mindenütt leállították a szavazást, így az USR Plus csak azok voksaiban bízhat, akik addig bejutottak a külföldi szavazókörzetekbe. Münchenben például káosz volt a konzulátus előtt, Londonban pedig még a zárás után, éjjel is tüntettek a voksolásból kimaradt román állampolgárok ezrei, „Tolvajok! Tolvajok!” skandálással, sőt, olyanok is voltak, akik megpróbálták betörni a bezárt román követség ajtaját, hogy bejutva szavazhassanak.

„Fantasztikus”

Ezzel együtt is nagyon elégedett a becsült eredményekkel a pártszövetség. A váradi eredményvárón a Plus regionális képviselője, Adela Lille azt nyilatkozta, fantasztikusnak tartják már a becsült 23,9 %-os eredményt is, jó szereplésre számítottak, de ennyire jóra azért nem. Hozzátette: nekik sokkal kevesebb pénzük volt kampányolásra, mint a többi pártnak, mégis magasba vitte őket a választói akarat. Úgy véli, a választás eredménye azt is mutatja, hogy a lakosságnak elege van a mostani kormányzatból, „a lopásból, a hazudozásból, a szegénységből, azt akarják az emberek, hogy mindebből kilábaljunk, de az EU tagjai maradjunk”.

Ott volt a rendezvényen az USR Bihar megyei parlamenti képviselője is, Silviu Dehelean is. Ő azt emelete ki, hogy maga sem számított ilyen jó eredményre, és ilyen intenzív választási részvételre sem. Hozzátette, hogy a felmérések sem mutatták előre a mozgósítás ilyen mérvű sikerességét, tehát szerinte a szakértők alulmérték a

lakosság „rendkívüli frusztrációját a jelenlegi hatalommal szemben”. Dehelean azt mondta, arra számít, hogy a most, becslések szerint fej-fej mellett az első helyen álló PSD és PNL közül a szavazatok teljes összeszámolása után a PNL fog az élre törni, a PSD visszaszorul a harmadik helyre, és köztük lesz majd második az USR Plus szövetség. Ugyanakkor ő azt is valószínűnek tartja, hogy a diaszpóra szavazatai akár még első helyre is kihozhatják az USR Plust. Megjegyezte, hogy az állandóan ismétlődő külföldi szavazási nehézségekre megvan a megoldás, csak senki nem törődik vele. Így fogalmazott: „az USR már rég benyújtotta a parlamentnek azt a tervezetét, hogy vezessük be az elektronikus és levélszavazást, de a PSD-s többségű parlament ezzel sem kezdett semmit – viszont most már, várhatóan a következő hét elején kérni fogjuk a vonatkozó javaslatunk sürgősségi eljárással való parlamenti megvitatását”. Dehelean szerint az EP-választások mostani eredménye meg fogja változtatni a teljes politikai berendezkedést Romániában, a PSD vissza fog szorulni. Megemlítette azt is, hogy a kisebbik kormánypárt, az ALDE a becslések szerint be sem jut az európai parlamentbe, azért, mert a PSD-vel szövetséges, és a választóknak ez nem tetszik, ugyanígy sokáig izgulhatott az RMDSZ is, hogy egyáltalán bekerül-e, és azt a kampányfogást is alkalmaznia kellett, hogy úgymond felfüggeszti az együttműködési szerződést a PSD-vel.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!