ERDON Helyi hírek

2019.05.27. 09:46

Két templomban is kiszolgáltatták a bérmálás szentségét

Vasárnap délelőtt Böcskei László megyés püspök két váradi templomban szolgáltatta ki a bérmálás szentségét: előbb a Szent László templomban, majd a Barátok templomában. A főpásztor arról beszélt, mit jelent a Szentlélek a megkeresztelt ember életében.

Vasárnap délelőtt Böcskei László megyés püspök két váradi templomban szolgáltatta ki a bérmálás szentségét: előbb a Szent László templomban, majd a Barátok templomában. A főpásztor arról beszélt, mit jelent a Szentlélek a megkeresztelt ember életében.

A várad-újvárosi Szent László plébániatemplomban 25 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a váradi római katolikus egyházmegye főpásztora reggel 9 órától, akiket Pék Sándor esperes-plébános készített fel. Az egyháztanács nevében Szabó Ödön elnök mondott köszönetet mindazoknak, akiknek ez dukált, majd két fiatal virágcsokorral üdvözölte a püspököt. A zenei szolgálatot a Halmos László kórus vezetője, Kribus Mónika kántor-karnagy látta el.

Bevezető gondolatként Böcskei László hangsúlyozta: ezen a szép ünnepen, még a húsvéti szent időben, az egybegyűltek újra átélhetik, amit egykor az apostolok, Krisztus tanítványai és követői, amikor várták a Szentlélek kiáradását. Ők sem láttak bele Isten terveibe, de megvolt bennük a hit, hogy megvalósul az életükben az Ő akarata, ezért kitartottak. Együtt, közösségben, egységben találta őket a Szentlélek, és új feladattal ruházta fel őket, melynek értelmében aztán elindultak a világba, hogy hirdessék Isten csodálatos tetteit. A jelenlevők se tudnak mindent előre, és nem is kell, de nyitottak a Szentlélek befogadására, hogy megvalósulhasson Isten terve, s ezáltal gazdagodjon az életük.

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt, majd Pék Sándor, mint a Szent László-egyházközség lelkipásztora bemutatta a jelölteket a főpásztornak, akik előkészültek a megbérmálásukra, és a szentség kiszolgáltatását kérték. Tanúskodott arról, hogy megfelelő hitoktatásban részesültek, a szentgyónás által előkészültek a bérmálás szentségének felvételére, és méltóak rá, hogy Krisztus harcosai közé sorolják őket.

(Ez a jelenet aztán később, természetesen más szereplőkkel, a Barátok templomában is lezajlott, hiszen a megbérmálandók bemutatása a püspöknek része ezen ünnepi szertartásnak).

Három lényeg

Elmélkedésében Böcskei László arról beszélt, mit jelent a Szentlélek a megkeresztelt ember életében, miért kell fontos legyen a katolikus hívek számára a bérmálás szentsége, és mit tud ez eredményezni, divatos szóval élve produkálni egy fiatal életében. Megjegyezte: korábban felfigyelt a plébános által használt „bebérmálkoznak” kifejezésre, ami azért tetszett neki, mert valóban lehet ki- és bebérmálkozni. Akik nem élik meg a keresztény hitüket, azokról elmondható, hogy kibérmálkoznak, míg akik számára fordulópontot, egy új kezdetet jelent e nap, azok bebérmálkoznak. Aktív részei lesznek egy közösségnek, és tovább haladnak a fejlődés, a hit útján.

Három lényeges dolgot nyomatékosított ezután a főpásztor. Az első, hogy a szentmise nem csupán egy misztikus cselekedet, ahol megjelenik Isten szeretete, hanem Isten népe ezáltal, ebben találkozik egymással, talál magára, és ezért a bérmálásnak egy közösségi vonatkozása is van, jelzi, hogy eljött a közös felelősségvállalásnak az ideje. A második, hogy a megbérmáltak az elmúlt hetekben, hónapokban tanultak Istenről, de nem úgy, ahogy az iskolában megtanulnak egy tantárgyat, hanem abban az értelemben, hogy folyamatosan jobban megismerték őt, felfedeztek valami újat vele kapcsolatban. Megtapasztalták azt, hogy milyen közel áll hozzánk, és mindig meglep bennünket valami széppel, jóval, váratlannal. A harmadik pedig a tanúságtétel, vagyis remélhetőleg a megbérmáltak nem csak elméleti szinten készültek fel a Szentlélek befogadására, hanem az elsajátítottakat ezután megpróbálják valóra váltani, és küldetésüknek tekintik, hogy a változó világnak értéketközvetítsenek, adjanak.

11.30 órától a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban 13 fiatal részesült a keresztény nagykorúság szentségében, felkészítésüket Giosanu Leonard segédlelkész végezte. Ezen az alkalmon Kiss Géza kántor-karnagy és a Bihari Sándor kórus szolgált.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!