ERDON Helyi hírek

2019.04.09. 08:48

Örökségvédelmis döntő, váradi szerepléssel

Vasárnap az országos RMDSZ a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György-dísztermében szervezte meg az Örökségünk őrei döntőjét. A Nagyváradi Művészeti Líceum csapata is jelen volt, amely a 7. helyen végzett és a székelyföldi SIC Fesztre mehet.

Vasárnap az országos RMDSZ a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György-dísztermében szervezte meg az Örökségünk őrei döntőjét. A Nagyváradi Művészeti Líceum csapata is jelen volt, amely a 7. helyen végzett és a székelyföldi SIC Fesztre mehet.

A 2018–2019-es tanév különleges abból a szempontból, hogy több mint 600 fiatal kapcsolódott be az első romániai, hivatalosan elismert örökségvédelmi versenybe, az Örökségünk őreibe, melyet az ötletgazda Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért és műemlékvédelemért felelős ügyvezető alelnöke szerint európai sikertörténetként, példaértékű programként említenek az Európai Unióban. A vetélkedő fővédnöke dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. A 2012-ben útjára indított megmérettetés történetében idén rendeztek először országos döntőt: április 7-én, vasárnap, a helyszín pedig a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium (JZSUK) patináns Felvinczi György-díszterme volt. A lebonyolítók bátor, talpraesett fiatalokban leltek partnerekre, akik bemutatták mindazt, amit örökségvédőkként tevékenykedtek az elmúlt időszakban.

Az ünnepséget egy kalotaszegi népviseletbe öltözött JZSUK-s diáklánynak, Szász-Zsiga Nikolettnek a népdaléneklése nyitotta meg.

Kovács Irén-Erzsébet, a Tanügyminisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a vetélkedő valóságos mozgalommá nőtte ki magát, hiszen több mint 3000 diák kapcsolódott be az évek folyamán. Hegedüs Csilla mozgatórúgóként vállalta magára az RMDSZ patronálásával a verseny szellemiségének promoválását, ami mellett a Tanügyminisztérium se mehetett el szó nélkül. A kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet is kiemelten fontosnak tartja épített örökségünk védelmét és népszerűsítését, ennek jeléül került be idéntől az Örökségünk őrei a szaktárca által elismert és támogatott versenyek közé. Ebben a kiírásban nyolc megyéből több mint 600 fiatal csatlakozott, a tömb- és a szórványvidékről egyaránt, ami azt bizonyítja, hogy az erdélyi és partiumi magyar fiatalok nyitottak örökségünk felfedezésére és védelmére. Meg akarják mutatni Európának az értékeinket, azt, hogy valóban megbecsüljük ezeket és nem csak mástól várjuk a segítséget műemléképületeink felújítására, illetve karbantartására, hanem mi magunk is teszünk akár kétkezi munkával is épített örökségünk védelméért, hiszen a versenyzők a mozgalomba bevonták tanáraikat, szüleiket, nagyszüleiket, a településeik, valamint az örökbefogadott műemlékek helységeinek lakóit, civileket is. A történteknek tehát nem csupán műemlékvédelmi, hanem közösségépítő hozadékai is vannak.

A versenyzők

A továbbiakban Hegedüs Csilla és Popa Márta, a János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatónője is köszöntöttek mindenkit, „a múzsák és erények otthonában, a hit és a tudás iskolájában”. A zsűri asztalánál Lupescu Radu, a Sapientia EMTE adjunktusa, művészettörténész, Hegedüs Csilla, Tamás Ágnes kommunikációs szakember, Jánosi Andrea grafikus, Maksay Ágnes dokumentumfilmes, Zay Éva, a Szabadság újságírója és Varga-Mihály Márton, a Kolozsvári Rádió műsorvezetője foglaltak helyet.

A továbbiakban a nyolc döntős csapat mutatott be egy-egy jelenet. Volt minden a szerteágazó témájú produkciókban: tánc, zene, fény-árnyék effektus, óriásplakátok stb. A brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata egy már nem létező műemléket, a kommunizmusban lerombolt református templomot fogadta örökbe, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum a Gyulay Ferencz-kastélyt, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum a minorita rendházat, a kolozsvári JZSUK az óvárban található ferences kolostort, a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum a nyárádszentlászlói unitárius templomot, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium a szatmári zsinagógát, a szászrégeni Lucian Blaga Technológiai Líceum a marosvécsi Kemény-kastélyt.

A versenyre egyedüli Bihar megyei tanintézetként benevezett nagyváradi Művészeti Líceum XI. D osztálya (Sasok a Rimanóczy Szállóért) a Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő épületét fedezte fel és népszerűsítette az elmúlt hónapok alatt, a döntőben pedig egy olyan jelenetet adott elő, mely A Holnap Irodalmi Társaság létrejöttéről szólt. A csapattagok: Csengeri Szilvia, Csiki Roland Ádám, Galambos Ádám, Miclo Alexandra, Mihuţ Eszter, Molnár Roland, Petrus Tamás, Sabău Diana-Tekla, Szabó Henrietta Csilla, Szabó Viktória, Szücs Tamás, Catona Ábel és Porsztner Abigél (utóbbi kettő nem lépett fel a döntőben). Felkészítőtanárok: Nagy Gabriella aligazgató, történelemtanár és Mados Andrea magyartanár.

A váradiak végül a 7. helyen végeztek. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szászrégeniek állhattak, másodikok a kolozsváriak lettek, míg a versenyt a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium nyerte, mely a holokauszt tragédiáját feldolgozó történeten alapuló jelenettel készült.

A nyeremények fesztiválbelépők (a váradiak a MIÉRT felajánlásával a székelyföldi Sic Fesztre mehetnek, míg a győztes szatmáriak a Transylvania Trust Alapítvány meghívójával a bonchidai Electric Castle fesztiválra) és a Communitas Alapítvány jóvoltából könyvcsomagok voltak.

A rendezvény két standup komédiás, György Botond és András Előd műsorával ért véget.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!