ERDON Helyi hírek

2019.03.21. 12:12

Régészeti leletek a Balogh István utcán

A váradi Balogh István utca felújítását megelőző feltárás során több archeológiai lelet került elő. Ezekről Florin Sfrengeu, a feltárást felügyelő vezető régész tájékoztatta lapunkat.

A váradi Balogh István utca felújítását megelőző feltárás során több archeológiai lelet került elő. Ezekről Florin Sfrengeu, a feltárást felügyelő vezető régész tájékoztatta lapunkat.

A nagyváradi önkormányzat a Nagyváradi Egyetemmel kötött szerződést a Balogh István utca régészeti feltárására. A feltárás második szakasza tegnapelőtt zárult le, tudtuk meg Florin Sfrengeu régésztől, az egyetem munkatársától. A régészeti feltárást irányító szakember elmondta, hogy ez a tudományos munkálat tavaly ősszel kezdődött a Balogh István utcában az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített tömbházak előtti területen, majd az ottani gyűjtőcsatorna és a körgyűrű közötti részen folytatódott. Ez utóbbi feltárás fejeződött be most, melynek során két házsarkot és két családi tűzhelyet találtak. Ezekből a lelőhelyekből kerámia- és vályogtöredékek, fenőkövek és a tűzhely tégladarabjai kerültek elő. „Nem sok az, amit találtunk, néhány zacskóban elfér minden” – mondta a régész, hozzátéve, hogy az anyagot a polgármesteri hivatalhoz tették le, ahonnan később feltehetőleg a Körösvidéki Múzeumba kerülnek.

Folytatódni fog

A szakember kérdésünkre válaszolva kijelentette, hogy nem olyan jelentős ez a lelet, hogy emiatt változtatni kellene az infrastrukturális projekten. Hozzátette, hogy az első feltételezések szerint a talált anyag egy része a hallstatti kultúrából származhat (Kr. e. 1200–450), egy másik része géta-dák eredetű, míg a harmadik csoportba a kora középkori leletek tartoznak, ez utóbbiak a 11–12. századra datálhatók. A szakember elmondta, hogy már a múlt század hetvenes éveiben, az ottani zöldségeskertek öntözőcsatornáinak a kiépítésekor tudni lehetett azt, hogy abban az övezetben vannak régészeti anyagok, de komolyabb régészeti feltárás nem történt sem akkor, sem pedig később, amikor a zöldségeskertek helyett kiépítették a lakónegyedet, „így ott sok minden elveszett” – fogalmazott Sfrengeu. A mostani feltárás során is látszott az, hogy korábban már megbolygatták ezeket a régészeti lelőhelyeket, tette hozzá. Végezetül megtudtuk azt is, hogy a feltárás hamarosan folytatódni fog az ANL-tömbházak környékén, a körgyűrűvel párhuzamos területen.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!