ERDON Helyi hírek

2019.03.04. 08:54

Nők világimanapját tartották

Március 1-jén, pénteken a Barátok templomában szervezték meg a Keresztény Nők Világimanapját. Az idei témája, mottója úgy hangzott: Jöjjetek, mert már minden készen van (Lk 14,17/b).

Március 1-jén, pénteken a Barátok templomában szervezték meg a Keresztény Nők Világimanapját. Az idei témája, mottója úgy hangzott: Jöjjetek, mert már minden készen van (Lk 14,17/b).

Az imanapot idén a szlovéniai keresztény nőtestvérek készítették elő, mely a szeretetvendégségben is megnyilvánult. A cél a gyülekezeti közösségben való közös imádkozás volt, azt keresve, ami minket összeköt, és nem azt, ami elválaszt.

A megjelenteket Vinczéné Pálfi Judit várad-csillagvárosi református lelkésznő, a Romániai Keresztény Nők Ökumenikus Fórumának országos elnöke üdvözölte. Köszönetet mondott nekik, amiért meghallották a hívó szót, és eljöttek, hogy együtt imádkozzanak, énekeljenek, dicsérve az Urat. Azon meggyőződésének adott hangot: biztos, hogy a Teremtő Atya örömmel tekint le rájuk, hiszen az ő vendégei most, a tőle származó szeretet gyűjtötte őket egybe, hogy közösen gyakorolják a toleranciák, és a megértés útján tudjanak járni. Kiss Géza várad-olaszi kántor-karnagy közreműködésével az est folyamán aztán olyan énekek csendültek fel, mint például: Szívem csendben az Úrra figyel, Te csak az Istennek országát keresd, Béke fejedelme, vagy Tégy Uram engem áldássá. Román nyelvű imák is elhangzottak, és úgynevezett imádságblokkok voltak.

Igei üzenetek

Szabó Ervin várad-olaszi római katolikus plébános ünnepnapnak és megtiszteltetésnek nevezte, hogy az egyházközség, illetve a Barátok temploma szolgál helyszínéül a rendezvények, és az egybegyűltek vallási hovatartozástól és nemtől függetlenül összegyűltek, hogy együtt, nyitott szívvel imádják a mindenható Urat. Az kívánta nekik: érezzék otthon magukat Isten házában, aki most vendégül látja őket.

Kardos József unitárius lelkipásztor Jézus egyik tanulságos példázatára hívta fel a figyelmet, miszerint sokszor a mindennapi életben mi, emberek nem igazán akarunk bejutni Isten országába, megfeledkezünk róla, és a törvényei háttérbe szorulnak. Amikor tenni kell Isten ügyéért, mentegetőzünk és kifogásokat találunk. Pedig Isten a nagy vacsorához ragaszkodik, az asztalához mindenkit vár, és megtartja a lakomát, mert számára fontos az előrehaladásunk. A kérdés tehát az, hogy mi elfogadjuk-e a meghívását, ott akarjuk-e építeni az országát és eredményeket felmutatni olyan nemes erények gyakorlásával, mint az önzetlenség, empátia, jóság és az egymásra figyelés.

Dénes István-Lukács várad-olaszi református tiszteletes, a Bihari Református Egyházmegye esperese azt emelte ki: a „jöjjetek” ige többes számban van, mert a közösségről szól, amit megélünk, megtapasztalunk az Úr közelében. A közösségben pedig ott van a közös és az ég, vagyis a mennyei segítség.

Lelkészi üzeneteket fogalmazott meg ezután az ortodox és a görögkatolikus egyház, valamint a Messiás-hívő Zsidó Hitközség képviselője. Az agapé előtt Dénes Éva és Miorita Sateanu mutatták be Szlovéniát, az adományok jelentős részét ezen országba fogják elküldeni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!