ERDON Helyi hírek

2019.03.22. 09:23

Búcsúest Leonardo-szerkezeteivel

Szerda este Püspökiben tartották egy Erasmus-program, amiben részt vesz a Szacsvay-iskola is, háromnapos váradi részének búcsúvacsoráját. Egy kiállítást is megtekinthettek a vendégek.

Szerda este Püspökiben tartották egy Erasmus-program, amiben részt vesz a Szacsvay-iskola is, háromnapos váradi részének búcsúvacsoráját. Egy kiállítást is megtekinthettek a vendégek.Mint a héten  beszámoltunk róla, egy nemzetközi Erasmus+ projekt keretében öt országból tizenhat tanár látogatott Nagyváradra. A tavaly kezdődött és 2020-ig tartó program kezdeményezője a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola volt. A projekt középpontjában a sakk és a logikai játékok állnak, és fő célkitűzése a tanulók motivációjának elősegítése. A projekt keretében a házigazda iskola egy-egy bulgáriai, magyarországi, lengyelországi, litvániai és spanyolországi iskola összesen tizenhat tanárát fogadta.

Szerkezetek

A búcsúvacsorát szerda este tartották az ismert biharpüspöki étteremben. Pásztor Gabriella igazgatónő köszöntötte a vendégeket, majd Kun Attila üzemeltető ismertette röviden az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinci életét és tevékenységét, mutatta be az egybegyűlteknek a polihisztor leírásai, tervrajzai alapján készült, a helyszínen kipróbálható gépeket, szerkezeteket, több mint húszat, melyeknek alkotója, Antal Lajos faszobrász mester szintén jelen volt. (A fordításról Sele Tünde gondoskodott). Beszélt arról, honnan jött az ötlet, hogy a régi, már feledésbe merült da Vinci-szárnyakat szerkezetileg, reneszánsz stílusban kellene továbbrajzolni, és ihletet merítve a rajzaiból, a folyosó végén megtalálható, és majd kipróbálható repülő szerkezetnek a gondolata miként született meg. Leonardo több évszázaddal ezelőtt megtervezte ezt, nekünk pedig lehetőségünk nyílik arra, hogy megtegyük azt, ami neki nem sikerült, vagyis a repülés élményét átélni, a siklást, a zuhanást és magának a gravitációnak a testre gyakorolt hatását a modern technológia, egy VR-szemüveg segítségével- magyarázta. Megjegyezte azt is: készítettek még öt reneszánsz, szintén virtuális technológiával feltuningolt eszközt is, csak ezek nagyobb méretűek, így nem tudták elhozni, például egy fakerékpárral autópályán lehet előzni, száguldani.

Az esten az Elit zenekar (Majoros Attila és Papp Attila) zenélt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!