ERDON Helyi hírek

2019.02.18. 09:15

Mesterkurzust és könyvbemutatót szervezett a Csillagocska Alapítvány

Február 15-16-án népi énekes mesterkurzust szervezett a Csillagocska Alapítvány 12 év feletti népdal énekeseknek és zenetanároknak számára. Szombat délután könyvbemutatót tartottak.

Február 15-16-án népi énekes mesterkurzust szervezett a Csillagocska Alapítvány 12 év feletti népdal énekeseknek és zenetanároknak számára. Szombat délután könyvbemutatót tartottak.

A február 15-16-án zajlott népi énekes mesterkurzus oktatói Bárdosi Ildikódebreceni népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének tanára, a Fölszállott a páva énekes mentora; Györfi Erzsébet, a csíkszeredai a Barozda-együttes népdalénekese, népi ének tanár, a Fölszállott a páva énekes mentora; dr. Brugós Anikó nagyváradi népdalénekes, a Csillagocska Alapítvány és a Francisc Hubic Népművészeti Iskola népi ének tanára, karnagy voltak. A résztvevők száma 30 volt, a legkisebb tizenkét éves volt, a legidősebb életkora pedig meghaladta az ötvenet. Bárdosi Ildikó a Felső Tisza vidékéről, Györfi Erzsébet a Székelyföldről, dr. Brugós Anikó Biharból gyűjtött népdalokat oktatott- tudtuk meg utóbbitól. A Budapesti Hagyományok Háza támogatásával létrejött ingyenes mesterkurzus célját az énekes repertórium bővítése képezte, és a helyi népi énekes anyag megismerése mellett a népi énektechnika és módszertani kérdések megvitatása is teret kapott.

Csak tiszta forrásból

Szombat délután a Csillagocska Alapítvány székhelyén, vagyis a nagyvárad-réti református templom alagsorában a dr. Szalay Zoltán szerkesztésében megjelentCsak tiszta forrásból, Magyar népdalok I. című népdalgyűjteményt mutatták be.Köztük több mint 70 darab Bihar (Fekete-Körös vidék, Körösközi Erdőhát, Bihari Mezőség, Érmellék, Bihari Hegyköz) és Arad megyében (Berzava mente, Bégaköz) gyűjtött népdal is szerepel. A könyv multimédiás CD-mellékletén található hangzó anyag eredeti gyűjtésekből származik. „A kiadvány reális igényekre válaszol, remélve, hogy minél több pedagógus, zenetanár, népdaloktató, szülő és nagyszülő, illetve a fiatal generáció minél több tagja találja meg benne a hazavezető utat. Hallgatni kell, nem olvasni”- tanácsolta a szerkesztő, hozzátéve: a Romániai Magyar Néptánc Egyesület felkérésére jött létre, mind az Oktatási segédjegyzet sorozat 5. száma. Összesen 364, 1899 és 2016 között gyűjtött dallamot tartalmaz, tehát minden napra jut egy ének. A gyűjtési terület a Bánság, Bihar, a Felső Tisza, a Szilágyság, Kalotaszeg peremvidéke, az Aranyos völgye, a Felső-Szamos-mente, a Közép-Szamos-mente, illetve Dél-Erdély szórványrésze. Kimaradtak Székelyföld és Moldova, valamint más tájegységek is, várható tehát még két további kötet. A most bemutatott tartalmaz egy előszót, bevezető tanulmányt, irodalomjegyzéket, példatárat, összesítő táblázatot.

A könyvbemutatón dr. Pálfi József, a Csillagocska Alapítvány elnöke a Szentírásból azt a részt idézte, mely arról szól, hogy a népek az utolsó felvonulás rendjén az értékeiket a Legfőbb Király elé viszik. Azon meggyőződésének adott hangot: amikor majd eljön ez az idő, a 18 év alatt magát valóságos intézménnyé kinövő Csillagocska-család nem fog szégyent vallani, hiszen küldetésének tekinti az értékteremtést, és ez a munkája a tapasztaltak alapján nem hiábavaló.

Benedek Árpád néptáncoktató, óvópedagógus azt emelte ki: bebizonyosodott, hogy nem állja meg a helyét az az állítás, miszerint a Partiumban a korai polgárosodás miatt a népi kultúra, a hagyományőrzés megtorpant, vagy nem fejlődött az elmúlt évtizedekben. Az ünnepségen jelen voltak, illetve közreműködtek: a Köröstárkányi Serkentők adatközlő énekesei, Darabont Panna, Dimény Eszter és Brugós Anikó népdalénekesek, és a Székelyföldi Énekiskola diákjai, felkészítő tanáruk Györfi Erzsébet), és a Csillagocska Zenekar. A rendezvény társszervezője a Tiszta Forrás Alapítvány volt, támogatója a budapesti Hagyományok Háza, valamint a Csoóri Sándor Alap.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!