ERDON Helyi hírek

2019.02.22. 10:36

Az anyanyelv napja Váradon és Püspökiben is

Immár harmadik éve zajlik Bihar megyében a Töltsük meg anyanyelvvel a Facebookot! elnevezésű projekt. A gyermekek mondókával, verssel készültek, a pedagógusok pedig a hét folyamán az anyanyelv fontosságát emelték ki a tanintézményekben.

Immár harmadik éve zajlik Bihar megyében a Töltsük meg anyanyelvvel a Facebookot! elnevezésű projekt. A gyermekek mondókával, verssel készültek, a pedagógusok pedig a hét folyamán az anyanyelv fontosságát emelték ki a tanintézményekben.

 

A tegnapi nap folyamán több biharpüspöki és nagyváradi tanintézménybe látogattunk el Pető Dalmával, a projekt egyik kezdeményezőjével. A program három éve kezdődött ebben a formában, Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke és Perecz-Simó Annamária, a Diákokért Egyesület elnöke indította, abból a célból, hogy a közösségi médiát felhasználva ünnepeljék meg és népszerűsítsék az anyanyelvet, esetünkben a magyar nyelvet. Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította, mellyel az ENSZ fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára, a két szervező pedig úgy gondolta, hogy a közösségi média megfelelő arra, hogy a megyében is felhívják ugyanerre a figyelmet. A szervezők elmondták, lényegesnek tartják felhívni a figyelmet a magyar nyelv fontosságára, főleg a beiskolázási időszakban, ugyanis ilyenkor választanak a szülők óvodát, iskolát gyermekeiknek. A program lényege egyébként az volt, hogy a pedagógusok, szülők élőben bejelentkezzenek Facebookon, miközben a gyermekek, családok egy magyar nyelvű mondókát, verset szavalnak közösen, ezzel felhívva a figyelmet nyelvünk ápolásának fontosságára.

130-an közösen

Látogatásunk első állomásai Biharpüspöki tanintézményeiben voltak. Elsőként a Szacsvay Imre Általános Iskolában jártunk, ahol az előkészítő, első és második osztályos diákok közösen mondták el Zelk Zoltán Tavaszi dalát (Sajó Mónika, Gáll Izabella, Moldován Melinda tanítónők felkészítésével), majd a harmadik és negyedik osztályosok Nagy Álmos Ildikó Kívánság című versét szavalták el (Kis Janka és Simon Gabriella készítették fel őket). Simon Gabriella lapunknak elmondta: az anyanyelv tanítása erkölcsi feladat, fontos számukra, hogy az ott tanuló gyermekek helyesen írjanak és olvassanak, ennek érdekében felolvasó programokon, könyvtárlátogatáson, bábszínházi előadásokon is részt vesznek, számukra mindennapi feladat az anyanyelv ápolása. Ezután a kisebbekhez mentünk, a 15-ös számú óvodában Garnai Tímea óvónő és a gyerekek vártak minket, akik az Egyszer volt egy kemence kezdetű mondókával készültek. Nagyváradon a 34-es óvodába néztünk be, ahol a Nyitnikék csoport szintén az Egyszer volt egy kemence mondókával készült, Nagy Pető Réka és Lauff Tünde óvónők pedig kreativitásukat is megcsillogtatták: valóban volt egy kormos kis Bencéjük és egy pöttyös kendőjű anyukájuk is, akik a mondókázás közben el is játszották azt. Ugyancsak az óvodában egy anyuka, Szabó Melinda is jelen volt a lányaival, Dorkával és Csengével. Az édesanya elmondta: a magyarság száma egyre fogy, ezért kifejezetten fontos, hogy magyar bölcsődét, óvodát és iskolát válasszanak a szülők.

Végül a 11-es számú iskolába látogattunk el, ahol mintegy 130 kisiskolás (előkészítőtől negyedik osztályig) közösen mondta el Csanádi Imre Kergetőző négy testvér című versét, felkészítette őket Vass Annamária, Perecz-Simó Annamária, Kovács Márta, Herlitska Ibolya és Kor Mária. A nap folyamán több élő bejelentkezés volt a Facebookon, a felvételek megtekinthetőek az Ovisuli Egyesület oldalán.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!