ERDON Helyi hírek

2019.02.07. 11:16

A nemesek, a vasút és a mozdonyok

Kedd délután a Kanonok soron február havi találkozójukat tartották a Nobilitas Egyesület tagjai. 

Kedd délután a Kanonok soron február havi találkozójukat tartották a Nobilitas Egyesület tagjai. 

Az egybegyűlteket Fodor József egyesületi elnök köszöntötte, majd Mărcuţiu Tibor vasúti mérnök, ny. tanár tartott inkább szakmai jellegű előadást A vasút fejlődése címmel, mely a jelenlevők közül főleg két műszaki beállítottságú nemes érdeklődését keltette fel, akik sűrűn tettek fel kérdéseket, illetve szóltak hozzá egyetértően vagy a kiegészítés szándékával az elhangzott szakkifejezésekhez, műszaki leírásokhoz, melyek a laikusokra az újdonság erejével hatottak, ugyanis többségük valószínűleg most hallott ezekről életében először.

A meghívott röviden ismertette a vasút történetét is, illetve saját pályafutására is kitért, az értekezése gerincét azonban szakmai vonatkozású leírások képezték. A megjelentek olyan furcsa fogalmakat ízlelgettek, kóstolgattak, mint a forgóalváz, a himbagerenda, a tengelycsapágy, a nyomtáv, valamint a tekercsrúgós, nem átmenő vonókészülék. Meghallgathatták a vasúti kerék-sín gördülő-csúszó kapcsolat hőtani és feszültségi elemzését is. Megtudhatták sok egyéb mellett, milyen alkatrészei vannak a különböző típusú mozdonyoknak, ezek hogy veszik be a kanyart, miként fektetik le a vasúti talpfákat stb.

Bár nagy a valószínűsége annak, hogy ezeket a szavakat ezután se fogják túl gyakran használni a mindennapi tevékenységeik során, a megjelentek azért egyetértettek abban, hogy olyan típusú expozékat sem árt meghallgatni, melyek az átlagemberek számára kevésbé érthetőek és figyelemfelkeltőek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!