ERDON Helyi hírek

2019.01.30. 12:43

Magyar fiatalok is voltak az Ifjúsági Világtalálkozón

Január 22-27. között Panamában zajlott az Ifjúsági Világtalálkozó. Romániából egy40, Magyarországról pedig egy 50 fős csapat vesz részt. E két ország püspökkari konferenciájának megbízásából, Böcskei László nagyváradi megyés püspök tartot tkatekéziseket.

Január 22-27. között Panamában zajlott az Ifjúsági Világtalálkozó. Romániából egy40, Magyarországról pedig egy 50 fős csapat vesz részt. E két ország püspökkari konferenciájának megbízásából, Böcskei László nagyváradi megyés püspök tartot tkatekéziseket.

Böcskei László megyés püspök azt nyilatkozta a katolikus sajtónak, hogy csodálatos és feldobott hangulat volt Panamavárosban, a hit öröme tényleg ott volt a levegőben. Nyitott közösségre találtak, nagy szeretettel fogadták őket, és olyan jó volt meglátni az egyháznak ezt az arculatát is, tele örömmel, lendülettel. Fiatalok és idősek, mindenki mindent megtett azért, hogy ők jól érezzék magukat. A fiataljaik – vagyis a romániai és a magyarországi csoport – mind egy plébánia területén voltak elszállásolva, és érdemes megemlíteni, hogy együtt töltötték ezeket a napokat. A katekézist magyar és román nyelven tartotta, és a szentmisét is magyarul és románul mutatta be. Jó volt együtt lenni, megragadni a szép pillanatokat, minden feszültség nélkül együtt lenni. A hangulatot csak továbbfokozta a helyiek hozzájárulása, akik énekkel, kedveskedésekkel, mindenről gondoskodtak, hogy otthon érezzék magukat a vendégek. A katekézisekben a hivatásra reflektáltak Sámuel történetén, illetve az angyali üdvözlet jelenetén keresztül. Isten szeret minket, megszólít bennünket, nekünk pedig válaszolnunk kell erre. A fiataloknak bátorságra van szükségük, hogy ezt megtegyék, hogy válaszoljanak Isten hívó szavára- ez a lényeg, ami körül próbáltak elmélkedni.

A plébániákon rendezett programok mellett természetesen ott voltak a központi programok. Ferenc pápa megérkezésekor „megállt az élet”: mindenki kiült az utcára, az út mentére és ujjongott. Örült, hogy bár csak egy pár pillanatra is – mert elég gyorsan haladt el a szentatya az emberek előtt -, de ott látják, és maguk között tudhatják. A fiatalok erőforrásnak tekintették a jelenlétét. A magyar résztvevők ugyanakkor szeretettel gondoltak rájuk és emlegették az otthoniakat, főleg azokat a fiatalokat, akik otthonról próbáltak bekapcsolódni a világtalálkozó eseményeibe.

Kísérőrendezvény

Az Ifjúsági Világtalálkozó budapesti kísérőrendezvényén, január 26-án az Elek Gyula Sportarénában megszervezett Panama-napon több mint ezer fiatal vett részt. A rendezvény mottója (Íme, itt vagyok) meghívást jelentett a résztvevők számára, hogy ki tudják mondani az igent életük minden napján azt az igent, amire Ferenc pápa is buzdította Panamában a fiatalokat az imavirrasztás alkalmával.

A Boanergész zenekar és a 4 Akkord Show Kórus akkordjai fogadták az arénába érkező fiatalokat. A résztvevőket Palánki Ferenc megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ifjúsági referense köszöntötte. A találkozó első részében a budapesti fiatalok megtekintették azt a videó összeállítást, amely a panamai találkozón résztvevő magyar csapat élményeit mutatta be. A rendezvény második részében Kocsis Fülöp érsek-metropolita tartott katekézist. A Shalom Közösség Budapestre hozta a karibi hangulatot, dicsőítő táncot tanított a résztvevőknek. Ezt követően Lídia Lelle és Pindroch Csaba tanúságtételei hangzottak el. A délután programja pódiumbeszélgetést tartalmazott, a három jelenlevő püspökhöz intézték kérdéseiket a fiatalok, ezeket igyekeztek megválaszolni Veres András, Kocsis Fülöp és Palánki Ferenc. A szentmise – amelyen részt vett Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa és Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök is – főcelebránsa Veres András győri püspök, az MKPK elnöke volt. A szentmisét követő szentségimádást a Nyolc Boldogság Közösség nővérei vezették.

A Nagyváradi Egyházmegyét egy huszonöt fős csoport képviselte a budapesti találkozón, Vass Csaba lazarista szerzetes vezetésével, Módi Blanka vincés nővér kíséretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!